Les manifestacions del 9 d'Octubre acaben amb alguns moments de tensió

Tot i això, han sigut enfrontaments sense cap agressió física
Moments de tensió entre manifestants en el carrer de Xàtiva | Europa Press

 

Les marxes convocades per a la vesprada d'este dimecres 9 d'Octubre han conclòs amb alguns moments de tensió entre els manifestants de la Comissió 9 d'Octubre i els de l'Associació Regne de València LGTB, que han acabat insultant-se, però sense cap agressió física.

Un intens cordó policial ha separat les marxes i ha discorregut paral·lel a elles. En alguns moments, els policies han envoltat a grups de persones d'entre el públic, que increpaven als manifestants, per a evitar enfrontaments físics.

Un dels moments més tensos s'ha produït al pas de col·lectius com Endavant i el Partit Comunista dels Pobles d'Espanya —que tancaven la manifestació de la Comissió— pel carrer Colón, als que un grup d'unes 10 persones d'ultradreta ha insultat i els ha fet la salutació feixista. A això, els manifestants han respost amb càntics com «Vosaltres, feixistes, sou els terroristes» o «València serà la tomba del feixisme».

Sobre este tema, el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, ha assegurat que el dispositiu de seguretat establit per les Forces i Cossos de Seguretat ha funcionat «correctament», si bé ha reconegut que és «inevitable» que es produïsquen alguns moments de tensió entre participants en les diferents marxes.

Fulgencio, que no ha proporcionat xifres del dispositiu establit, ha apuntat que és «un poc menor» que altres anys —en 2017 va haver-hi incidents per part de persones d'ultradreta i una forta tensió que va obligar a la Policia a intervindre—. Fins a les 19.00 hores, no s'havia produït cap detenció.

La primera marxa en circular ha sigut la de l'Associació Regne de València LGTB, que ha eixit de la plaça de Sant Agustí a les 18.00 hores. En eixe moment, els primers concentrats de les altres manifestacions (que han discorregut de manera consecutiva) i els participants en esta primera marxa han intercanviat insults.

Banderes des de la terrassa

Abans d'arrancar la manifestació de la Comissió, un grup de persones ha desplegat una bandera d'Espanya i una Senyera des de la terrassa de la coneguda com a finca de ferro, en la plaça de Sant Agustí, i han posat per megafonia amb altaveus l'himne d'Espanya amb la lletra de Pemán, l'Himne Regional i la cançó dels Pallassos de la Tele, entre altres.

D'altra banda, els mateixos han insultat als participants en la manifestació de la Comissió i alguns han fet salutacions feixistes. Per contra, els manifestants els han contestat amb proclames com «País Valencià, Països Catalans» o «Per Espanya, tira't» (des de la terrassa).

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"La incerta glòria de la valencianitat i el valencianisme, per Vicent Baydal" "Mor el conegut periodista José Oneto"