L'OCU assenyala la mascareta més perillosa d'Espanya i demana que la retiren

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha advertit que suposen un risc d'estrangulament
L'OCU assenyala la mascareta més perillosa d'Espanya i demana que la retiren | Pixabay | Orna Wachman

Des que va començar la pandèmia fa pràcticament un any, la mascareta s'ha convertit en un element més del nostre dia a dia. És per això que el mercat ha incrementat la fabricació d'eixos equips de protecció. No obstant això, no totes les mascaretes són vàlides i segures. De fet, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha volgut alertar sobre certs models de mascaretes que no ens protegixen i que fins i tot podrien suposar un risc per a la salut.

La mascareta infantil més perillosa

S'han fabricat mascaretes de tota classe, amb missatges subliminars, de diferents colors i estampats i fins i tot per a xiquets. Tot i que pareix una bona idea fabricar mascaretes per a xiquets, s'ha alertat que la Different Mask podria posar en risc la vida dels menors. 

«En el nostre estudi hem trobat una mascareta infantil que podria ser perillosa per als infants», han explicat des de l'OCU. Els experts de l'organització han assenyalat que la Different Mask, recomanada per a menors de 5 a 9 anys, no és un equip de protecció segur per als més xicotets.

«El sistema de subjecció d'esta mascareta consta d'un bucle elàstic a la part superior que es passa per darrere del cap i de dos cordons elàstics per lligar-los al clatell». Això podria ser realment perillós per als infants, ja que els cordons que es lliguen suposen un risc d'estrangulament.

La mascareta infantil més perillosa segons l'OCU | Different Mask

Per este motiu, l'OCU ha volgut alertar a les autoritats i ha demanat que es retiren del mercat. «Davant d'esta situació, ens hem posat en contacte amb el fabricant per a alertar-lo sobre el perill, i ens hem dirigit a Consum perquè retire la mascareta del mercat i siga retornada al fabricant per tal que modifique els errors».

A pesar que l'organització ha destacat l'error de la Different Mask per a xiquets de 5 a 9 anys, ha assenyalat que «este no és l'únic model amb esta classe de subjecció», raó per la que han volgut advertir a tots els pares del «perill que suposen eixos cordons en mascaretes infantils com esta».

L'OCU recomana les mascaretes higièniques

A causa de l'obligació d'Alemanya d'haver de dur mascaretes mèdiques en llocs específics, com en el transport públic, en Espanya s'ha generat una gran discussió sobre esteassumpte. No obstant això, l'OCU ha assegurat que les mascaretes higièniques tenen els mateixos estàndards de qualitat i la mateixa eficàcia que les quirúrgiques i que, per tant, no hi ha motiu per a impulsar l'ús generalitzat de mascaretes FFP2.

Per donar-li més credibilitat a les seues paraules, l'organització ha incidit en un comunicat que sosté que les mascaretes d'un sol ús (UNE 0064) i les reutilitzables (UNE 0065) garantixen una eficiència de filtració de, com a mínim, un 95%. Això es pot equiparar amb les quirúrgiques de classe I, que tenen una eficàcia del 95%.

Tot i que les quirúrgiques de classe II i tipus IIR tenen una filtració del 98%, igual que la FFP2 i la FFP3, no s'ha recomanat l'ús general d'eixos equips de protecció per a la població perquè no permeten respirar amb facilitat. L'OCU ha assenyalat que el seu ús hauria de quedar limitat a l'ús sanitari.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"121 localitats valencianes han registrats morts per Covid-19 durant la setmana" "Investigadors valencians fan un estudi que aporta dades més fiables sobre la pandèmia"