L'OMS diu que el vincul entre la vacuna d’AstraZeneca i els trombes «no està confirmat»

L’organisme demana estudis «especialitzats» per entendre una «relació potencial» amb el vaccí

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat que la relació causal entre la vacuna d’AstraZeneca i les trombosis és «plausible, però no està confirmada». Així s’ha expressat en un comunicat després de revisar la informació aportada per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglés) i el regulador britànic. Si bé l’EMA considera que els casos estan «fortament associats» al vaccí britànic i els catalogarà com a «efectes secundaris infreqüents», l’OMS ha matisat poc després que el vincle no és segur.

L’organització ha demanat que es facen estudis «especialitzats» per entendre el «nexe potencial» entre el vaccí i les trombosis amb baixos nivells de plaquetes. «Els casos que s’estan avaluant són molt rars, amb un nombre baix entre els gairebé 200 milions d’individus que han rebut la vacuna AstraZeneca a tot el món», ha afegit l’OMS en un comunicat.

La posició que defensa l'Agència Europea del Medicament

L'EMA, per les seues sigles en   anglés) ha conclòs que les trombosis estranyes poden ser «un efecte secundari infreqüent» de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca i les catalogarà com a tal a partir d'ara. L'EMA ha trobat un «possible vincle» entre una seixantena de trombosis amb nivells baixos de plaquetes i el vaccí britànic. Tanmateix, el regulador de la Unió Europea continua aconsellant el seu ús perquè els «beneficis superen els riscos». Això sí, l'EMA demana a metges i vacunats que siguen «conscients de la possibilitat que es produïsquen» estos casos molt rars durant les dos setmanes posteriors a la vacunació.

Així mateix, este dimecres, l'EMA ha actualitzat el nombre de casos detectats. Fins al 4 d'abril es van registrar 222 trombosis amb trombocitopènia entre els 34 milions de vacunats a Europa. En concret, 169 casos de trombosi sinusal venosa cerebral (CVST) i 53 de trombosi venosa esplàncnica. En este sentit, l'organisme europeu estableix que el risc de patir esta reacció és d'1 cas per cada 100.000 habitants vacunats amb AstraZeneca.

D'altra banda, segons ha anunciat en un comunicat el Comité conjunt de vacunació i immunització del Regne Unit, a partir d'ara es recomanarà, en la mesura de les possibilitats, oferir vacunes alternatives a la d'AstraZeneca als menors de 30 anys, després que s'haja detectat un possible vincle entre esta i inusuals casos de trombosi en adults joves.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Els vacunats amb AstraZeneca podrien rebre la 2a dosi d'una altra marca" "Urgent: Espanya notifica més de 8.000 contagis de Covid en un dia"