Recomanen no passejar als gossos per zones de pins per a evitar la processionària

És especialment perillós que els gossos oloren, masteguen o traguen les orugues o els seus pèls.
Imatge d'arxiu | Pixabay

 

L'Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de València recomana, amb l'arribada de la primavera, evitar passejar als gossos per zones de pins per a evitar el contacte amb l'oruga processionària, el simple contacte de la qual provoca greus reaccions. Si han de realitzar-se en aquests llocs, aconsellen extremar les precaucions i portar al gos lligat i amb 'bossal'.

 

El contacte amb aquestes orugues o els seus pèls pot afectar qualsevol part del cos i és especialment perillós que els gossos les oloren, masteguen o traguen. Els teixits afectats s'inflamen i poden arribar a necrosar-se, han explicat els veterinaris en un comunicat.

 

Els primers símptomes que poden observar-se són picor intensa, irritació cutània, excitació exagerada, llengua inflamada, vòmits i hipersalivació. Si el propietari observa qualsevol d'aquests símptomes, pot llavar la zona afectada amb aigua o sèrum per a diluir la toxina, amb compte de no fregar, ja que podrien trencar-se i expandir-se més els pèls, provocant més danys.

 

Recorden, així mateix, que una actuació precoç és molt important per a valorar a l'animal i evitar complicacions, per la qual cosa s'ha d'acudir immediatament al veterinari.

 

A més, a la primavera també augmenta la prevalença de malalties com les parasitacions externes, les al·lèrgies ambientals, les reaccions a picades d'insectes i altres infeccioses o parasitàries com la leishmaniosi.

 

Des del Col·legi de Veterinaris expliquen que augmenta la població de puces, caparres i mosquits. A més de les molèsties que comporta la seua picada, aquests paràsits també són transmissors de greus malalties.

 

Per exemple, les puces poden contagiar un paràsit intestinal que provoca dermatitis al·lèrgiques i anèmies. En el cas de les caparres són portadores de paràsits sanguinis que poden infectar a les persones i alguns insectes voladors poden transmetre leishmaniosi i dirofilariosi.

 

Uns bons cuidats generals de l'animal, una dieta nutricionalment completa i de qualitat, una higiene correcta i la prevenció, a través de vacunes i tractaments antiparasitaris, són algunes de les mesures que els propietaris poden adoptar per a evitar alguns dels problemes associats a la primavera.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!