Les dos coses clau per a salvar-te del contagi, a part de la mascareta

La responsabilitat individual és essencial per a fer front a la pandèmia
La responsabilitat individual és essencial per a fer front a la pandèmia | Cuadernos de Seguridad

Desgraciadament el risc zero no existix en la pandèmia de coronavirus. El que sí que hi ha són comportaments responsables. En concret, hi ha tres mesures d'autoprotecció que tots hauríem d'adoptar i respectar i que reduïxen el risc de contagi. La pregunta és: Ho estem fent?

Tres senzills passos

Els rebrots i els nous contagis seguixen augmentant dia rere dia en el nostre país i molts experts avisen que l'arribada d'una segona onada de Covid-19 està en girar el cantó. Sabem que el virus s'encomana amb extrema facilitat, que la calor estiuenca no l'ha eliminat i que la vacunasi arriba, no serà a curt termini, de manera que caldrà acostumar-se a la 'nova normalitat'.

Un estudi de la revista 'Plos Medicine' defén que amb tres simples mesures podríem contindre la propagació de virus i controlar la pandèmia.

La primera és tan senzilla i natural com llavar-nos les mans amb freqüència i a consciència. Per a que siga eficaç, hem de dedicar-li el temps necessari. Val més invertir uns minuts a fer-ho bé, que conformar-nos a ensabonar-les ràpidament,

La segona és utilitzar les mascaretes en tots els espais públics. És cert que són incòmodes, que generen calor i que poden arribar a aclaparar, però són imprescindibles. Ara s'estan fabricant models que incorporen totes les tecnologies i, a demés, són més atractives pels jóvens, el grup de població que més contagis està patint en este moment.

I la tercera mesura bàsica i en la que més estem fallant és mantindre la distància social entre les persones. Segons l'estudi, es podria previndre l'epidèmia si l'eficàcia d'estes mesures les adopta més el 50% de la població.

Essencials els plans de conscienciació

El problema és que la ciutadania està sent lenta a l'hora d'acostumar-se a estes tres mesures necessàries. Per descomptat, no ha ajudat que, per exemple, en el cas de les mascaretes, fins i tot l'OMS haja estat reticent a demanar la seua obligatorietat, per no parlar de l'actitud d'alguns polítics com Trump o Bolsonaro.

L'estudi defén que els confinaments poden retardar el pic dels contagis fins a set mesos però que, per a que siguen efectius, calen mesures addicionals. Si al distanciament físic s'afegixen les altres dos mesures, el pic podria reduir-se considerablement.

Els experts pensen que amb estes tres mesures es controlarien els contagis. Només queda que tots ens les posem en el cap amb serietat. En l'informe s'afirma que «el SARS-CoV-2 no causarà un gran brot en un país a on el 90% de la població adopta la higiene de mans i complix amb el distanciament social». 

Els autors defenen que els governs han d'educar el públic sobre com es propaga el virus i crear consciència sobre l'impacte positiu de distanciar-se, llavar-se les mans i utilitzar mascaretes.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"S'infecta de coronavirus en una festa i contagia al seu iaio, que acaba morint" "Una localitat valenciana demana quedar exclosa de la quarantena del Regne Unit"