Les temperatures altes són més letals que el fred per a les persones amb malalties respiratòries

D'esta manera ho ha confirmat un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
Les malalties respiratòries s'agreujarien més durant l'estiu que durant l'hivern, per la temperatura | València Diari

 

Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) conclou que les temperatures altes ja són més letals que el fred per a les persones amb malalties respiratòries. Els investigadors han analitzat les morts vinculades a malalties respiratòries en Espanya des del 1980 fins al 2016.

  

Basant-se en dades de més d'1,3 milions de defuncions, les morts per afeccions respiratòries atribuïdes a les temperatures han passat de produir-se de manera majoritària durant els períodes més freds de l'any a fer-ho en les èpoques més caloroses. Segons l'estudi, esta reducció de la mortalitat en l'hivern no es deuria a l'augment de la temperatura pel calfament global, sinó a l'adaptació de les persones a les temperatures més baixes.

 

Publicat en la revista 'Nature Communications', l'estudi contempla les dades diàries de 48 províncies espanyoles relatives a temperatura i a morts per malalties respiratòries classificades segons sexe, grup d'edat i residència.

 

La població resistix més les temperatures baixes

En concret, l'anàlisi revela que la proporció de morts per malalties respiratòries en els mesos més freds s’ha reduït de mitjana un 16,5% per dècada, mentres que el percentatge de morts per malaltia respiratòria durant les èpoques caloroses s'ha mantingut relativament estable al llarg dels 37 anys d'estudi. Concretament, estes morts han passat de ser més freqüents en els mesos de gener i desembre a arribar al seu pic durant els mesos de juliol i agost.

 

A pesar de què els resultats reflectixen este canvi per tots els sexes i edats, hi ha diferències entre grups. En este sentit, la vulnerabilitat a la calor és més gran en les dones i augmenta amb l'edat. Per contra, els efectes del fred són menors en les dones i disminuïxen amb l'edat, encara que en este cas les diferències entre grups són molt menys notables.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram