Comencen els treballs d'exhumació en el Valle de los Caídos

Tractaran de localitzar les restes de 77 persones amb els "millors experts", però no garanteixen l'èxit de l'operació a causa de l'estat de les criptes
El Ministeri de la Presidència ha confirmat que este dilluns s'han iniciat els treballs previs al procés d'exhumació de setanta-set persones les restes de les quals es troben en les criptes de la basílica del Valle de los Caídos.

Una operació l'èxit de la qual no està garantit, a causa de l'estat de conservació en el qual es troben les criptes.


Estos treballs consisteixen en la instal·lació de la infraestructura tècnica necessària i l'organització d'equips humans.

En dies posteriors es procedirà a la delimitació de la zona en què es produiran les intervencions.


“Més de seixanta anys després dels trasllats, les dificultats tècniques són molt grans, per la qual cosa entrar en les criptes no garanteix necessàriament que es trobe a les persones que es busquen”, assenyala el secretari d'Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez; “no obstant això, el procés d'exhumació comptarà amb tots els mitjans i amb els millors experts per a poder entregar a les famílies als seus éssers estimats, sempre que siga possible”.


L'entrada en les criptes tindrà diverses fases

 

-En primer lloc, s'habilitaran els accessos als columbaris, assegurant les estructures arquitectòniques que així ho requerisquen.


-A continuació, tindrà lloc la intervenció forense, que consistirà en la cerca i localització dels cossos, fins on siga possible, i a les corresponents anàlisis genètiques que puguen donar lloc a les identificacions.


-Finalment, tindrà lloc una fase de condicionament dels columbaris, millorant les instal·lacions i les condicions de conservació de les restes allí enterrades. Això permetrà la dignificació global de les criptes.


“Els forenses que es faran càrrec d'esta tasca tenen la màxima qualificació, així com una gran experiència contrastada en esta mena d'actuacions”, assegura el Secretari d'Estat. La intervenció tècnica es desenvoluparà mitjançant protocols reconeguts internacionalment, i els laboratoris de referència es troben acreditats en este àmbit.


El procés d'exhumació forma part de la resignificació global del monument a la qual s'ha compromés el Govern d'Espanya i que té la seua plasmació jurídica en el Projecte de Llei de Memòria Democràtica, actualment en tràmit parlamentari.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Els efectes de la lava del volcà de la Palma quan entre en contacte amb la mar" "L'Arenal Sound esgota les entrades per al seu retorn en 2022 en menys de huit hores"