El Govern de Carlos Mazón ha manifestat el seu profund descontentament després de la proposta del Govern en funcions de Pedro Sánchez al Consell de la Unió Europea, en la qual se sol·licita que el català, basc i gallec siguen reconeguts com a llengües oficials al costat del castellà. Esta indignació es va intensificar quan la recentment nomenada presidenta del Congrés, Francina Armengol, només va esmentar estes llengües com a cooficials en la Cambra Baixa, deixant de costat al valencià.
El Consell prepara una declaració institucional
Davant este escenari, el Consell, sota la direcció de Mazón, anunciarà el divendres 18 d’agost una declaració institucional en defensa de la llengua, cultura i senyals d’identitat de la Comunitat Valenciana, segons informes de l’administració autonòmica.
Este anunci es produïx després que Armengol, en el seu debut com a presidenta del Congrés, permetera l’ús de català, gallec i basc en la Cambra, i que Sánchez prometera impulsar l’ús de les llengües cooficials en la Presidència espanyola de la Unió Europea.
Diversos representants del Govern valencià i del PPCV han expressat el seu descontentament cap a Armengol i Sánchez per esta omissió. Els populars acusen Sánchez “d’oblidar” al valencià en el seu compromís amb les llengües cooficials, sentiment compartit pel mateix president de la Generalitat, Carlos Mazón.
Salomé Pradas, consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, també va criticar a Sánchez en xarxes socials per no esmentar el valencià entre les llengües cooficials, instant-lo a rectificar este “menyspreu” cap a la llengua de la Comunitat Valenciana.
El Govern autonòmic recalca que el valencià és la llengua oficial de la Comunitat Valenciana, segons l’Estatut d’Autonomia i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Diputació de València també se posiciona
Vicente Mompó, president de la Diputació de València, també va expressar el seu descontentament amb Sánchez, acusant-lo de no respectar a la Comunitat Valenciana en diversos aspectes, incloent-hi el finançament i el Corredor Mediterrani.
El Govern en coalició de PP i Vox, liderat per Mazón, planeja implementar mesures en defensa del patrimoni cultural de la regió, incloent-hi una nova Llei de Senyals d’Identitat i una norma transitòria per a ajustar l’ús del valencià en l’àmbit educatiu, basant-se en la “llibertat d’elecció”.
José Antonio Rovira, conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, va subratllar la importància del valencià, però va assenyalar que no ha de ser el focus principal durant huit anys.