INVITACIÓ:

Unix-te al nou grup oficial de Facebook de ValenciaDiari, info al minut del Coronavirus. Clica ací, T'ESPEREM!

Tot el que has de saber sobre el perillós virus que s'estén per Àsia i té al món en alerta

Confirmen 17 morts i un primer contagi en els Estats Units | L'OMS valora declarar l'estat d'Emergència Internacional de salut
L'OMS valora declarar l'estat d'Emergència Internacional de salut  | EFE

 

El passat 8 de gener informàvem d'una misteriosa pneumònia detectada en la Xina que posava al país en alerta, encara que les primeres informacions apuntaven a un contagi només entre animals. Però este dimarts, la Comissió Nacional de Salut de l'estat asiàtic donava males notícies: el virus es transmet entre humans.

 

T'expliquem tot el que se sap sobre el coronavirus, que ja s'ha cobrat 17 vides i acumula més de 400 contagiats, dels que 10 es troben en estat crític. 25 dels afectats han conseguit superar la malaltia, però els números i els primers contagis fora de la Xina preocupen al món, mentres ciutadans de Wuhan intenten fugir de la seua ciutat, epicentre del virus a on viuen 11 milions de persones i que les autoritats mantenen totalment hermètica i en quarantena.

 

 

 

Primers contagis fora de la Xina

El món està pendent de l'evolució del brot, perquè ja no afecta només a la Xina de nord a sud. S'han confirmat contagis en Tailàndia, el Japó, Taiwan i Corea del Sud. I justament este dimarts el 'New York Times' confirmava un primer contagiat del virus respiratori en els Estats Units. La persona afectada pel brot i hospitalitzada en estos moments en l'estat de Washington havia estat feia poc en Wuhan, ciutat focus de la malaltia. 

 

17 morts, més de 400 afectats i 25 curats

La Comissió Municipal de Salut de Wuhan informava este dimecres que 25 dels contagiats en la Xina s'han curat i han estat donats d'alta, notícia que convida a l'optimisme enmig del temor generalitzat de què es repetisca l'episodi de la temuda grip aviària culpable de centenars de morts, donades les xifres: més de 400 persones contagiades i 17 víctimes mortals.

 

 

Símptomes similars a la grip

Les primeres anàlisis d'esta misteriosa pneumònia que ara té al món en suspens indiquen que és un coronavirus, extensa família de virus, denominats d'esta manera per la forma que presenten vistos des del microscopi, que causen diferents malalties en animals i humans, des del simple constipat al SRAS (Síndrome Respiratori Agut Sever). El desconeixement del virus genera inquietud, tot i conéixer amb exactitud quins símptomes provoca: febre, tos seca, dificultats de respirar i un cansament i malestar general molt similar al que s'experimenta quan es té grip.

 

 

L'origen i com es propaga

La coneguda ja com la pneumònia de Wuhan, ciutat epicentre del coronavirus 2019-nCoV, es vincula a un mercat de peix i marisc amb animals vius i salvatges sense cap tipo de control, clausurat l'1 de gener i del que la CNN ha difós imàtgens.

 

El virus, per tant, circula entre animals i per això es recomana evitar el contacte i cuinar convenientment totes les carns i productes d'origen animal. Igualment, recordem que està confirmat el contagi també entre humans.

 

 

Com evitar el contagi?

Les autoritats recomanen, evidentment, no estar baix cap circumstància en contacte amb algú que podria estar afectat per la malaltia. A demés, aconsellen netejar-se les mans a consciència i amb freqüència i evitar aglomeracions. L'OMS demana també l'ús de mascaretes en les zones amb risc d'afectació i que s'utilitzen mocadors per a tapar-se boca i el nas en cas de tos i esternuts. Per últim, recorden la importància d'acudir al metge immediatament si s'identifica qualsevol dels símptomes del virus.

 

Emergència Internacional de salut

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha reunit este dimecres per a afrontar l'amenaça. De fet, està considerant declarar l'estat d'Emergència Internacional, però necessita més dades.

 

 

Controls mèdics en els aeroports

El 17 de gener, els Estats Units anunciaven mesures de detecció en importants aeroports com el de Nova York. S'hi unien Tailàndia, Hong Kong, Singapur, Austràlia i Rússia. Diferents aeroports intenten evitar que s'expandisca el virus fent controls mèdics en les terminals: mesuren ràpidament la temperatura corporal dels viatgers que procedixen de la Xina per confirmar que no tenen febre, símptoma clau de la malaltia. A demés, Corea del Nord ha tancat al turisme les seues fronteres amb Xina i Rússia, fent al país asiàtic encara més hermètic.

 

Espanya es prepara

El ministeri de Sanitat prepara un protocol d'actuació en cas de possibles contagis en el país, tot i recordar que el risc d'introducció del virus és «molt baix». A pesar d'això, s'està actualitzant el protocol d'epidèmia, la capacitat de diagnòstic i les actuacions de resposta. 

 

Sanitat recorda que Espanya no disposa d'aeroports amb vols en connexió directa amb Wuhan i explica, a demés, que el lloc no és un destí turístic freqüent a la Xina, tot i que preocupa l'increment de moviment de viatgers xinesos per celebrar el seu Any Nou. «Estem preparats per actuar davant de qualsevol eventualitat», ha dit Salvador Illa, nou ministre de Sanitat, mentres continuen fent seguiment del brot, que els ciutadans poden seguir en el seu web.

 

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!