Shakira, a un pas d'anar a judici per frau a Hisenda

L'artista colombiana va evadir la fiscalitat entre el 2012 i el 2014, i encara que al·legava residir a les Bahames i que va pagar el deute, s'enfronta a l'acusació de sis delictes
Shakira s'enfrontarà amb molta probabilitat a un judici per evasió fiscal. | CatalunyaDiari

La cantant colombiana Shakira, resident a Barcelona haurà d'enfrontar una altra situació d'última hora. L'artista és troba a punt d'anar a judici per un presumpte frau de 15 milions d'euros, que es corresponen a l'IRPF —12,4 milions— i l'impost de societats —2,19—, i que Shakira no hauria pagat entre 2012 i 2014. 

Després de tres anys d'investigació, el jutge del jutjat d'instrucció 2 d'Esplugues de Llobregat ha conclòs que existeixen «indicis suficients» per citar a judici a la cantant, de nom Isabel Mebarak Ripoll. De moment, tan sols s'assenyalen els indicis i l'acusació de sis possibles delictes fiscals, la qual cosa, en cas de condemna, podria portar l'artista a la presó. No obstant això, encara no s'està discutint sobre cap classe de culpabilitat.

Tal com pareix, l'artista «hauria deixat de tributar presumptament a Espanya els exercicis 2012, 2013 i 2014, tot i tenir l'obligació de fer-ho per tenir aquí la seua residència habitual». En aquest sentit, la cantant ha mantingut que durant els últims anys havia residit a Bahames i que només va visitar Espanya de manera «esporàdica».

17 milions d'euros abonats a l'Agència Tributària

El jutge ha donat suport als arguments de l'administració tributària espanyola i la fiscalia, i a més, ha indicat que aquesta fase del procés ha sigut simplement per a determinar si existien o no proves suficients d'evasió fiscal, i no “innocència o culpabilitat” de Shakira. Les posicions de l'Agència Tributària i de l'equip de defensa del cantant són “oposades”, segons documents judicials, i només un judici pot determinar qui té la raó.

La fallada és un gran revés per a Shakira, qui ha fet tot el possible per a evitar que el cas arribe als tribunals. Aquesta batalla legal s'ha centrat en el lloc de residència del cantant. Segons la legislació espanyola, una persona es considera resident fiscal del país si ha passat 183 dies al país. L'administració tributària espanyola reconeix que Shakira va viatjar amb freqüència pel seu treball durant els anys en qüestió, però considera aquests viatges com a “absències esporàdiques” atès que la seua residència, a la qual va tornar després del treball, era Barcelona.

El jutge també va trobar proves suficients contra un altre acusat en el cas, l'advocat i assessor fiscal de Shakira en aqueix moment. No obstant això, el fiscal va demanar que es retiraren els càrrecs en contra seua, argumentant que no havia comés cap delicte. El fiscal i els altres càrrecs en el cas, el fiscal i el govern regional català, ara han de presentar un informe escrit en el qual descriguen la sentència que desitgen que s'impose a Shakira. Cal destacar que, la cantant, que ha negat els càrrecs i afirma la seua innocència, ja ha pagat 17 milions d'euros a l'Agència Tributària.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Olga Moreno respon a Rocío Carrasco en la seua entrevista més complicada" "Alba Carrillo i Santi Burgoa celebren el seu segon aniversari com a parella"