Arriben a les farmàcies els tests d'antígens per a fer a casa

Arriben a les farmàcies els tests autodiagnòstic de COVID, encara que amb el recel dels experts. Es podran adquirir en les farmàcies, sense recepta i a preus assequibles. L'objectiu: frenar els contagis entre joves després de veure que són molts els que no compleixen les quarantenes preventives.

El Consell de Ministres aprovarà este dimarts, 20 de juliol, la venda lliure i sense recepta mèdica de test d'antígens. Són proves d'autodiagnòstic venuts en les farmàcies amb una fi. "Augmentar l'accessibilitat d'estes proves al ciutadà i augmentar també la capacitat diagnòstica del nostre país", ha explicat Ana López Casero, membre del Consell General del Col·legi de Farmacèutics.

Resultat en 15 minuts

Fins al moment requerien prova mèdica la qual te havien d'autoritzar o anar per privat. A partir d'este dimarts es podrà aconseguir el test en farmàcies. El resultat estarà llest en uns 15 minuts, i el més important: es comptarà amb l'ajuda del professional farmacèutic si així es requereix per a fer-ho des de casa. "Podrà realitzar-se este test baix la supervisió i acompanyament de qualsevol farmacèutic o bé podrà analitzar-lo en el domicili amb tota la informació que el farmacèutic li facilite", ha apuntat López Casero.

Té els seus riscs

Clar està que s'ha de fer correctament, avisant si és positiu a les autoritats sanitàries, no es pot anar per lliure. És per això que els epidemiòlegs alerten dels seus riscs: cal monitorar els resultats de les proves i incorporar-les al sistema de vigilància epidemiològica. "En cas que el resultat siga positiu, és molt important posar-se en contacte amb les autoritats sanitàries. Estem treballant amb el Ministeri i les autoritats perquè el farmacèutic puga incorporar estos resultats al sistema de vigilància del nostre país", ha assenyalat López Casero.

Per això, l'important en cas de ser positiu és comunicar-ho. L'accés lliure pot donar una falsa sensació de seguretat, encara que la veritat és que tots compliran amb els següents paràmetres que explica el divulgador Luis Quevedo: "L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) recomana usar test que tinguen almenys un 97% de especifidad". I almenys un 90% de sensibilitat. És a dir, que no done falsos positius.

Objectiu

Amb això, es pretén augmentar la capacitat diagnòstica del Sistema Nacional de Salut per als casos lleus i per als asimptomàtics. La ministra va assenyalar que "la majoria" dels positius es troben en el grup d'edat entre els 12 i 29 anys i molts no presenten símptomes. L'objectiu és controlar la progressió de la pandèmia i reduir la pressió hospitalària.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Nova remesa de vacunes per a la Comunitat: més de 181.000 dosis de Pfizer" "Els britànics immunitzats podran viatjar a la Comunitat Valenciana sense quarentena"