Alerten d’una «gran amenaça» de tsunami en la península Ibèrica

Un expert de l’institut d’Hidràulica Ambiental de Cantàbria assegura que l’activitat sísmica del sud d’Espanya i de l’est del Mediterrani pot originar esta classe de fenomen
Simulació d'un tsunami | PIXABAY

 

Els tsunamis són uns fenòmens naturals molt impressionants que, des de la desgràcia de l’any 2004 al sud-est asiàtic amb centenars de milers de morts, han captat l’atenció del món sancer pel seu elevat nivell destructiu. En eixe sentit, alguns experts alerten que la península Ibèrica no està exempta de patir una situació d’estes magnituds. 

Precisament, l’expert en riscos naturals i investigador de l’Institut d’Hidràulica Ambiental de Cantàbria, Ignacio Aguirre, alerta que hi ha una «gran amenaça» de tsunami en la península Ibèrica, tot i que és totalment imprevisible quan se’n podria produir un. En un col·loqui en la Universitat de Cantàbria, Aguirre ha assegurat que l’elevada activitat sísmica del sud d’Espanya i de l’est del Mediterrani fan que les costes de casa nostra siguen vulnerables a este fenomen.

Precedents de tsunamis en la península Ibèrica

Si eixa situació s’acabara donant finalment algun dia, no seria, ni molt menys, la primera volta que un tsunami afecta la península Ibèrica. Per exemple, el més greu va ser l’any 1755, amb situacions similars però menys destructives els anys 1969 i 2003 –este últim en les Balears– tot i que en aquella ocasió no va haver víctimes. 

Imatge del greu tsunami de l'any 2011 en el Japó | Arxiu

 

Preparar a la població per si es dona el cas

En eixe sentit, Aguirre alerta que la «capacitat destructora» dels tsunamis és «brutal», raó per la que afirma que s’han de tindre estratègies de preparació de la població abans que tinguen lloc per a saber gestionar bé la situació i evitar el màxim número de víctimes i danys possibles. Destaca la importància de què els polítics i la societat siguen conscients de la possibilitat i saber com actuar. 

Si es donara el cas, el més important seria tindre un pla d’evacuació previ, tindre sistemes d’alerta en les zones més vulnerables a patir un tsunami i establir protocols per a fer arribar l’alerta a tota la població. Actualment, en Espanya ja existix un centre d’alerta de tsunamis, l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), però a banda de les alertes que el centre comunica a les institucions, no hi ha cap protocol d’avís a la població. 

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"PREVISIÓ: Basca extrema i arruixons de vesprada este cap de setmana" "CONFIRMAT: L'augment espectacular de les onades de calor en juny no és casualitat"