L’huracà Dorian continua causant estralls en el nord d’Amèrica i pareix que en les pròximes hores podria tocar terra en l’estat de Carolina del Nord (Estats Units). No obstant això, segons informa el Centre Nacional d’Huracans (NHC en anglés), la tempesta ja ha baixat a categoria 1 hui, després de la revifada d’este dijous a nivell 3, i encarrilaria per dins la mar fins al Canadà, a on podria tocar terra encara com a huracà en Nova Escòcia. Un fet històric, ja que no és habitual que estos fenòmens arriben tan al nord.
A pesar del debilitament de l’huracà, continua sent perillós, ja que porta associats vents sostinguts del voltant de 150 km/h, avança molt lentament (a només 20 km/h) i deixa aiguats al seu pas. A més, les fortes marees i la maror ciclònica fan apujar el nivell del mar, cosa que, sumada a les inundacions, farà que les zones costaneres queden negades d’aigua, raó per la que es mantenen les evacuacions preventives de desenes de milers de persones.
Els pronòstics indiquen que tocaria terra hui prop de Jacksonville, en Carolina del Nord, i faria història si acaba arribant amb categoria 1 a Nova Escòcia, punt molt nòrdic del continent. L’huracà més fort que ha tocat terra en el Canadà va ser el Ginny de categoria 2, l’any 1963.
Huracà històric amb desenes de morts en les Bahames
L’huracà Dorian ha fet història i s’ha convertit, sense dubte, en el més fort que ha tocat mai terra en l’Atlàntic des que es tenen registres. El seu impacte al nord de les Bahames amb categoria 5 va ser devastador, deixant un rastre de destrucció total i, mínim, 30 morts i molts desapareguts –que fan que la xifra de víctimes siga encara provisional. El país, justet, comença a fer balanç del desastre i es tardarà molt de temps en restablir la normalitat en esta zona paradisíaca.
Una volta rebaixat a categoria 1, la pitjor part d’estes pròximes hores tindrà lloc en les dos Carolines, a on es preveuen pluges d’entre 150 i 300 l/m², inclús arribant als 400 l/m² de forma puntual.