Un espectacular tornado sorprén als veïns de Tuéjar

És un episodi derivat de les tempestes del cap de setmana
Molts espectadors, sorpresos, han gravat l'espectacular event | Jorge Linares i Antonio Pardo

L'episodi de tempestes que viu este dissabte el territori valencià ha originat, en el municipi de Tuéjar, en la comarca dels Serrans, un espectacular tornado que ha durat uns cinc minuts, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Este fenomen ha quedat registrat en el Sistema de Notificació d'Observacions Atmosfèriques Singulars (Sinobas). Segons ells, el tornado s'ha produït cap a les 15.35 hores i s'ha pogut vore des de dos observatoris forestals. Tenia només un vòrtex de succió i ha durat aproximadament cinc minuts.

L'Aemet ha explicat en les seues xarxes socials que és possible que es tracte d'un tornado de classe 'gustnado' o 'vòrtex de ratxa'. Este terme fa referència a un remolí de vent que s'origina en el front de ratxa d'una tempesta, en les ocasions en les que el vent és prou fort i el fregament en terra altera el flux lineal de l'aire, provocant la formació d'un vòrtex giratori.

El vòrtex puja des de la superfície, podent arribar fins a uns cent metres d'altura, però no està connectat amb cap núvol, a diferència del tornado. Es fa visible pel material que alça des del terra. El diàmetre típic d'un gustnado va d'uns metres a unes desenes de metres. En general, es tracta d'un fenomen més dèbil i de menor duració que un tornado, però els forts vents poden produir danys.

El fenomen ha sorprés als observadors que es trobaven en la zona, que no han dubtat en traure el mòbil per a immortalitzar el moment, com es pot vore en les espectaculars comparticions de twitter a continuació.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Arriben les tempestes i la baixada de temperatures més radical de tot l'estiu" "Previsió setmanal: Calor intensa i de ple estiu amb novetats importants a la vista"