Un alcalde Libanés intentà comprar un fetge a valencians sense recursos

El fill del politic prèviament havia indicat que no tenia intenció de ser el donant
Imatge d'arxiu d'una intervenció | cedida

Un alcalde libanés ha acceptat la pena d'un any de presó per intentar comprar un fetge a persones sense recursos per a fer-se un trasplantament, ja que estava afligit d'una malaltia hepàtica. Va arribar a oferir-los fins a 40.000 euros, a més de treball i grans regals. Al costat d'ell han sigut condemnades tres persones més a dos anys de presó que el van ajudar amb esta operació.

El juí per estos fets estava previst que se celebrara este dilluns en la secció segona de l'Audiència Provincial de València, però finalment s'ha conseguit un acord entre Fiscalia i els acusats pel que estos han reconegut els fets i han obtingut una rebaixa en la pena de presó proposada.

Inicialment, el ministeri fiscal demanava tres anys de presó per a l'alcalde libanés, trasplantat al final amb el fetge del seu fill, i altres set anys per a quatre acusats més, entre els quals es trobaven dos nebots seus i el seu propi fill, per un delicte de promoció, afavoriment o facilitació de trasplantament il·legal d'òrgans humans aliens. Finalment s'ha arribat a un acord pel qual s'han rebaixat les penes a 1 i 2 anys de presó.

Es tracta de la segona causa d'esta índole que es jutja i es condemna en Espanya, ja que només existix un precedent similar d'una sentència d'octubre de 2016 dictada per l'Audiència Provincial de Barcelona.

  

En concret, este cas es remunta a l'any 2013, quan el polític, qui patia una malaltia hepàtica que requeria un trasplantament, sabedor del prestigi d'esta cirurgia en Espanya, va decidir contactar amb familiars seus residents ací perquè realitzaren gestions a fi de trobar a donants vius.

De fet, entre abril i maig de 2013, dos dels seus nebots que tenien una mercantil en Alacant, amb seu en Novelda, actuant com a enllaç del seu tio malalt, junt al fill d'este i un altre conegut d'ells, també libanés, van idear un pla per a materialitzar el trasplantament.

Treball, matrimoni de conveniència i fins a 40.000 euros

El fill de l'alcalde libanés prèviament havia indicat que no tenia intenció de ser el donant pel risc que això comportava i pel fet de què en el Líban li havien dit que el seu fetge era xicotet i no podia ser donant del seu pare.

D'esta forma, els ara condemnats, van començar a reclutar possibles donants i van contactar amb persones sense recursos o en situació de necessitat econòmica.

S'encarregaven de pagar proves de ressonàncies i TAC als possibles pacients, els oferien treball a canvi del trasplantament, matrimoni de conveniència i, a voltes, fins a 40.000 euros per un tros de fetge.

Finalment, després de no trobar a persones que volgueren assumir el risc o que foren admeses en l'Hospital Clínic de Barcelona, es va fer una prova al fill de l'alcalde libanés, va ser avaluat i en observar que era possible el seu trasplantament, se li va practicar el mateix el 26 d'agost de 2013.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Perd una bossa de droga i amenaça de mort al xic que la troba en Alacant" "Escapa un reclús de la presó de Picassent este matí"