Al descobert dades del rei Felipe VI i Pedro Sánchez entre altres

Milers de dades privades de residents de Madrid queden al descobert per una fallada en la ciberseguretat

El portal habilitat per la Comunitat de Madrid per a obtindre el certificat digital COVID, posat en marxa el 7 de juny, permetia a qualsevol usuari accedir a dades personals de milers de ciutadans. Una fallada de programació feia possible que, en introduir un número de DNI en la url del sistema, este retornara el nom complet de la persona a la qual pertany aqueix DNI, la seua adreça, el seu telèfon mòbil i el fix.

D'esta manera, introduint un número de DNI com el del rei Felipe VI (la família reial ostenta els números a partir del 10, que correspon a Juan Carlos de Borbón) la pàgina retornava les dades en brut amb el seu nom, Felipe de Borbón i Grecia, el seu telèfon mòbil i la seua residència en el Palau de la Zarzuela, sense número. Introduint números de DNI aleatoris es podia accedir a les mateixes dades d'altres ciutadans.

També funcionava amb el NIE, el Número d'Identitat d'Estrangers.


A més de les dades del rei, la bretxa també permetia accedir a informació d'altres persones rellevants en la política espanyola com el mateix president Pedro Sánchez, José María Aznar o Pablo Iglesias, segons ha pogut arribar a contrastar Telemadrid.


La Comunitat de Madrid ha reconegut l'existència de la bretxa i bloquejat l'accés al portal del certificat COVID durant la vesprada d'este dimecres. Fonts de la Conselleria de Sanitat han explicat, que "la incidència ha vingut ocasionada per la pujada d'una actualització que va passar els protocols de proves i que en el procés de posada en marxa va generar una bretxa".


Eixa bretxa, asseguren les mateixes fonts, "ha quedat solucionada en hores després de ser detectada pels serveis de qualitat".


No obstant això, la fallada que ha patit el portal del certificat COVID ha sigut potencialment més greu. Això es deu al fet que els codis d'identificació sanitària necessaris per a accedir a la informació personal d'altres ciutadans a través del sistema d'autocita són molt més desconeguts i menys utilitzats per la població que el DNI, un número que un gran nombre de persones tenen exposat en la xarxa a causa de la digitalització de documents oficials, per exemple.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

"La policia cerca a Pedro: va assassina la seua cunyada davant dels seus fills de 5 i 9" "Mila Ximénez ho tenia clar: no era un maltractador, sinó un torturador"