Les declaracions del president dels Estats Units, Donald Trump, sobre l’operació d’intel·ligència feta contra el líder de Daesh, Abu Bakr al-Baghdadi, no han deixat a ningú indiferent: «Va morir com un gos, com un covard». Es tracta de la victòria més gran contra el terrorisme durant el mandat de Trump, que funcionarà —a més— com un xicotet indici de solidesa en la seua presidència, tenint en compte que s’enfronta al procés de destitució («impeachment») impulsat per l’oposició, el Partit Demòcrata.
Espanya manté el nivell d’alerta 4
La mort d’al-Baghdadi pot suposar un punt d’inflexió en la lluita contra el terrorisme fonamentalista islàmic; no obstant això, constituïx, alhora, un nou horitzó incert de plantejaments en qüestions de seguretat i estratègies de govern. El ministeri de l’Interior espanyol, per la seua banda, ha decidit mantindre el nivell 4 d’alerta en el Pla de Prevenció i Protecció Antiterrorista, després de l’avaluació dels servicis d’intel·ligència en el nou marc orientatiu que podria reprendre el Daesh en Europa. Després de la mort, Interior considera que podria haver una venjança immediata.
La incursió aèria del Comando Delta d’Operacions Especials estatunidenc en la província d’Idlib de Síria i que va acabar el passat cap de setmana amb l’autoproclamat «califa» definix un nou horitzó: qui el succeirà? El diari ‘La Razón’ relata que el Daesh ja ha donat les claus i ha indicat que el nou líder serà millor que al-Baghdadi —venerat, pràcticament, com a un profeta. A més, el terrorisme podria estar valorant els punts més vulnerables per a fer atacs.
Possibles amenaces, possibles defenses
Instal·lacions, xarxes, sistemes i equips físics i de tecnologia de la informació han sigut els elements més reforçats per la seguretat espanyola, ja que són els més susceptibles davant d’un atac terrorista, podent col·lapsar i submergir el país en un autèntic caos davant de possibles atemptats en —per exemple— aeroports o estacions. A pesar d’això, els servicis d’intel·ligència, competències de Defensa, consideren que una solució més preventiva podria ser pujar el nivell 4 d’alerta. Tot i que no es contempla, ara com ara.
Però el país que més podria patir les conseqüències de l’operació militar antiterrorista és Estats Units, evidentment. Per tant, Daesh no dubtarà en atacar els interessos nord-americans més pròxims al Golf Pèrsic, amb focus en Síria, el Iemen o Afganistan. Cert és que, en la mateixa línia, els països que hagen col·laborat en les operacions d’intel·ligència —com és el cas d’Espanya— estan també en perill.
Declaracions internacionals: Rússia es mostra escèptica
Molts líders polítics s’han pronunciat sobre «el triomf» antiterrorista: Emmanuel Macron, per exemple, considera que la mort del gihadista «no suposa el final de Daesh», mentres que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha definit la maniobra com «una victòria impressionant». Paral·lelament, el Kremlin, escèptic davant de la veracitat de les declaracions del president estatunidenc, ha exigit proves fefaents que evidencien la seua mort.
Curiosament, a pesar de què Rússia TV va declarar la mort públicament, el ministeri de Defensa rus ha tirat pilotes fora i ha negat la seua participació, després de què Trump li haja agraït —al costat de Turquia, l’Iraq i Damasc— la col·laboració de Putin en la incursió aèria.