Dos investigats per l'√ļs indegut d'un ver√≠ que podia haver causat la mort de dos gossos en Sant Joan d'Alacant

Es tracta d'un plaguicida que ha causat la seua intoxicació
Es tracta de bolsetes amb un contingut blau | Guàrdia Civil

La Gu√†rdia Civil d'Alacant ha investigat a dos h√≤mens de nacionalitat espanyola, per la seua implicaci√≥ en un delicte contra la flora, la fauna i els animals dom√®stics, de maltractament animal per l'√ļs indegut d'un plaguicida en el medi natural, que havia provocat lesions greus en
dos gossos.

El passat 31 de gener, un ve√≠ de Mutxamel va avisar a la Gu√†rdia Civil de Sant Joan d'Alacant, en l'Alacant√≠ (Alacant), perqu√® dos dels seus gossos s'havien intoxicat amb algun ver√≠, probablement provinent de la parcel¬∑la contigua a la seua. Una patrulla es va despla√ßar fins al lloc, a on van poder observar que dos persones que treballaven en l'explotaci√≥, tenien en un dels seus cotxes tres caixes buides, d'un quilo cadascuna, de rodenticida: un pesticida per a rosegadors.

Els agents de Seguretat Ciutadana de la Gu√†rdia Civil de Sant Joan van donar trasllat de les actuacions al Servici de Protecci√≥ de la Naturalesa (SEPRONA) de Xixona, en la mateixa comarca, per a que obriren una investigaci√≥ pels fets.

Verí de color blau

El propietari dels gossos va explicar als investigadors que feia uns dies, havia vist a dos h√≤mens repartint una gran quantitat de bolsetes amb un contingut blau per la parcel¬∑la confrontant a la seua. Que fins i tot els va explicar que els seus gossos s'havien intoxicat de gravetat. Al que, segons relatava, ells s'havien disculpat i li havien assegurat que no tornaria a oc√≥rrer. No obstant aix√≤, el passat 12 de febrer, el repartiment de ver√≠ per la parcel¬∑la s'havia tornat a repetir.

Els agents del SEPRONA van inspeccionar el lloc, comprovant que existien indicis evidents que coincidien amb la declaraci√≥ del denunciant. Per la superf√≠cie de la parcel¬∑la de quinze hect√†rees, van trobar una gran quantitat de bolsetes repartides, d'un potent plaguicida, a l'abast de qualsevol animal que passejara per la zona. Tamb√© hi havia dosis en l'exterior del recinte de la propietat. Els agents van prendre unes mostres per a la seua an√†lisi.

Els resultats van llançar que la intoxicació dels dos gossos, segons els informes emesos pel veterinari, havien sigut provocades per un producte de tals característiques, i que coincidien també amb el producte contingut en els envasos que havien sigut intervinguts per la Guàrdia Civil de Sant Joan.

Professionals de l'agricultura

Els agents del SEPRONA van esbrinar que els presumptes autors havien arrendat l'explotaci√≥ agr√≠cola recentment. Coneixedors que ja anaven amb retard per a obtindre beneficis amb la producci√≥, van decidir posar tots els mitjans al seu abast i assegurar-se la collita. Amb l'√ļs del ver√≠, segons van manifestar els propis implicats, pretenien evitar que els conills, talps i perdius de la zona es menjaren la plantaci√≥.

Eren professionals de l'agricultura, en possessi√≥ del carnet de manipulaci√≥ de productes fitosanitaris, un carnet imprescindible per a fer tractaments de plaguicides, fungicides i herbicides, entre altres productes t√≤xics per a la salut i el medi ambient. Un d'ells, fins i tot, posse√Įa el carnet d'usuari qualificat, que capacita per a actuar com a responsable en estos tractaments.

No obstant aix√≤, estaven fent un √ļs indegut. Els esquers enverinats en el medi natural s√≥n una problem√†tica en els sers no selectius, causant en la majoria de les voltes la mort d'esp√®cies diferents a les que en principi va dirigit, i podent fins i tot arribar a afectar a les persones, especialment a xiquets. En esta ocasi√≥, este risc es va vore agreujat ja que l'escampaven en grans quantitats i a dem√©s, fins i tot per l'exterior de l'explotaci√≥ agr√†ria.

Pare i fill

La Gu√†rdia Civil ha instru√Įt dilig√®ncies per un delicte contra la flora, fauna i animals dom√®stics, de maltractament animal per l'√ļs indegut d'un rodenticida en el medi natural, i provocant lesions greus en dos gossos. Els presumptes autors s√≥n dos h√≤mens de nacionalitat espanyola, pare i fill, de 34 i 70 anys d'edat, que van ser investigats per estos fets el passat 19 febrer.

Les diligències han sigut posades a la disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de Guàrdia de Sant Vicent del Raspeig. Els dos gossos, que han hagut de ser assistits en un hospital veterinari, han requerit fins i tot de transfusions de sang per a poder salvar la seua vida. En l'actualitat es troben recuperant-se de l'enverinament.

La Gu√†rdia Civil continua amb les investigacions, at√©s que han sigut detectats m√©s enverinaments pareguts per la zona.

📸 L'actualitat valenciana en im√†tgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que far√†? Seguix-nos en Instagram!

"Última hora: Maten a un home en sa casa en Gandia" "Agredix a la seua filla, menor d'edat, des dels sis anys en València"