Cal pagar més a Hisenda per tenir dos pagadors?

Eduardo Garzón, expert en Economia, aclareix si obligatòriament cal pagar més a Hisenda per tenir dos pagadors


Moltes persones creuen que per tenir dos pagadors hauran de pagar més a Hisenda este any, però ¿és cert?

Amb la declaració de la pandèmia, la gran majoria d'empreses es van acollir a la iniciativa laboral d'ERTE (Expedients de regulació temporal d'Ocupació), per no haver d'acomiadar als seus treballadors després del tancament dels seus negocis o reducció de la seua activitat empresarial. Això suposa per a ells tenir dos pagadors, un l'empresa i un altre el Servei Públic d'Ocupació Estatal. I d'aquí sorgeix la polèmica i la incertesa davant la pròxima declaració de la renda.

Eduardo Garzón, expert en Economia, aclareix els dubtes sobre una qüestió que genera tanta incertesa, ja que després de tants ERTEs hi ha moltes persones que van tenir el 2020 dos pagadors.Si vas tenir 2 pagadors el 2020, has de pagar més?

Tot i que s'ha difós el missatge, sobretot, en xarxes socials, que caldrà pagar més a Hisenda,  Eduardo Garzón explica que no és cert que per tenir dos pagadors ja estiguem obligats a pagar més impostos.

"Fixar-se només en el nombre de pagadors és un típic error que cometen aquells que confonen el fet de fer la declaració de la Renda amb pagar impostos, quan en realitat són dos coses diferents", apunta l'economista.


No obstant això, recalca que "és comprensible esta confusió" pel desconeixement general sobre economia i també perquè el tema és realment complex. D'aquí que en les seues xarxes socials i el seu canal youtube haja explicat detingudament i de forma senzilla amb il·lustracions esta qüestió per intentar donar una mica de llum als ciutadans.Com funciona l'IRPF?


Garzón indica que quan una persona ingressa diners pels seus rendiments laborals, ha de pagar una part a Hisenda. Al seu torn, l'ocupador o empresari ha de retenir en la nòmina del treballador el percentatge del IRPF, segons la legislació vigent, quantitat que ell ha de pagar a Hisenda també.


Per exemple, si guanyes fins a 12.450 € el teu cap ha de retenir-te un 19% del teu salari, mentre que si el teu sou supera els 60.000 €, hauria de ser un 45%. Encara que és més complex del que sembla, perquè realment i tal com ressalta Garzón, si guanyes 20.200 € a l'any, els primers 12.450 € tindran una retenció del 19% i la suma restant, 7.750 €, del 24%. En total, Hisenda rebria en pagament d'impostos 4.225,5 €.

L'objectiu principal d'este tipus d'impost és que a més salari, més impostos, perquè siga proporcional i progressiu.El pagament a Hisenda es calcula pels guanys anuals
Encara que la retenció es faça de forma mensual, el càlcul del qual s'ha de pagar a Hisenda es fa de forma anual. És a dir, el 2021, pagues a raó del que has guanyat en 2020. "Quan hi ha un sol pagador, el càlcul és senzill. Si un treballador guanya 1.000 € al mes, l'ocupador ha de mirar la taula i com a l'any guanya 12.000 €, ja que li ha d'aplicar una retenció del 19%", aclareix Garzón. Esta quantitat serà lliurada a Hisenda per part de l'empresari cada mes.

Cal recalcar que si el teu cap o la cap et reté menys del que estableix la legislació tributària, està cometent un delicte de frau i Hisenda li reclamarà la quantitat que no haja abonat.Què passa quan tenim 2 pagadors diferents?
El problema principal és que un empresari no sap el que l'altre li paga al mateix treballador, de manera que no té les dades anuals de salari per triar la retenció adequada. "Cada empresari reté una quantitat mensual una mica a cegues, que segurament no coincidirà amb la que és adequada d'acord amb la llei", incideix l'economista.

Per això, quan hi ha dos pagadors i acabe l'any, "el més probable és que al treballador li hagen retingut una quantitat que no coincideix amb la disposada en la legislació vigent. Potser s'han passat o, potser, no han arribat. Per solucionar este problema, es va inventar la declaració de la Renda".

És llavors quan Hisenda, si has pagat menys perquè els teus ocupadors t'han retingut menys de la legislació, la declaració eixirà a pagar "el que no vas pagar en el seu moment". I el contrari si és a l'inrevés i et van retenir de més, llavors t'eixirà a retornar.

En resum, si només tens un pagador i t'han retingut l'impost apropiat, eixirà a zero la declaració, ja que has pagat el que havies de pagar. Precisament per això, exposa que "les persones que tenen només un pagador i cobren menys de 22.000 € a l'any no estan obligades a presentar la declaració". No obstant això, l'economista en estos casos recomana fer-la, ja que podria ser que Hisenda hagués de tornar-te diners, encara que fos una quantitat petita.Problemes quan hi ha dos pagadors en un mateix any


La controvèrsia sorgeix quan hi ha dos ocupadors en el mateix any, ja que tal com insisteix Garzón, "és molt probable que no t'hagen retingut el que correspon". Per això, Hisenda obliga a fer la declaració en estos casos, sempre que coures més de 14.000 €. "Però això no implica que hages de pagar més", assenyala, ja que fins i tot podria eixir-te a retornar, perquè t'hagen retingut més segons la legislació tributària.

"La propera vegada que escolteu a algú dir que Hisenda li va a enganxar un pal per tenir dos pagadors, expliqueu-que això és rotundament fals", sentència l'economista.

"Es paga en funció del que es guanya, no en funció del nombre de pagadors"L'ingrés mínim vital també es declara

Finalment, Garzón recorda que els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital, mesura social impulsada pel Govern per ajudar les persones més afectades per la crisi de la pandèmia i els col·lectius més vulnerables, tenen obligació este any de declarar, però no perquè hagen de pagar, sinó perquè Hisenda comprove que la seua situació segueix sent precària i que necessiten esta ajuda. "Segurament, els eixirà a zero la declaració", apunta.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Mor un home de 55 anys atropellat pel seu tractor a Castellfort" "Detingut un home pel presumpte homicidi de la dona trobada al Clot de Borriana"