22.1 C
València
Divendres, 9 maig, 2025

El valencià del futur: confiança, satisfacció i identitat (7)

Abelard Saragossà, membre de l'AVL, en una conferència

L’acadèmic Abelard Saragossà ha dedicat la vida a l’estudi del valencià | Àrbena

 

- Advertisement -Telegram València Diari

En la part anterior, hem comentat quin deu ser l’origen del valencià actual: el valencià treballat del segle XV. Ara, farem una presentació breu de l’evolució que porta fins al present. Tenim la idea que, en els segles XVI i XVII, es produí una «decadència». Certament, la creació literària recula; però el factor principal d’una llengua són els seus parlants i les institucions de la societat. Des d’eixa perspectiva, cal dir que el valencià no retrocedí ni en la llengua parlada ni en les institucions al llarg dels segles XVI i XVII. El valencià seguia sent la llengua del món administratiu i del món jurídic: de l’administració del Regne de València; de les lleis i dels notaris; de les institucions polítiques. I, sobretot, el valencià seguia sent la llengua del poble valencià.

 

Pel que fa a la qualitat de l’idioma, Josep Giner remarcava que, gramaticalment, el valencià dels segles XVI i XVII és superior al valencià del segle XV. El lingüiste valencià posa com a exemple la substitució de les formes llatines del pretèrit perfet (que eren irregulars: tu pensast, nosaltres pensam, vosaltres pensau) per formes regulars (tu pensares, nosaltres pensàrem, vosaltres pensàreu). Ací, comentarem una estructura que té transcendència en el present.

 

Inicialment, teníem les preposicions sus i sobre, heretades del llatí. No descriuré quin valor tenien perquè han mort. Els parlants les usaven d’una manera fosca: interferida. Davant d’això, vàrem crear tres paraules noves: dalt (que significa ‘a la part superior’: No viuen ací, sinó dalt); damunt (‘a la part immediatament superior, de manera que hi ha contacte’: Podeu posar cartells dalt dels nostres, o al costat; però no damunt) i amunt (‘moviment vertical, des de la part inferior’: Passejaven per l’avinguda del Vedat, amunt i avall).

 

Després de l’època clàssica, la paraula sus morí. La preposició sobre també hauria d’haver desaparegut; però l’hem conservada perquè li hem canviat el valor. En qualsevol comarca valenciana, sobre (Parlar sobre un tema) significa ‘al voltant de + acostament’ (en l’exemple, li peguen voltes a un tema per a comprendre’l). No hi ha cap valencià que diga ‘Parlar dalt d’un tema’ ni ‘Parlar damunt d’un tema’.

 

Si ara sumem, comprovarem que, a on inicialment teníem dos paraules (usades confusament, sus i sobre), ara en tenim quatre (dalt, damunt, amunt i sobre), cada una amb un valor privatiu (que els valencians apliquem perfectament). Com a mínim actuem així si parlem d’acord amb el poble pla. Si mirem i imitem un cert castellà (que ignora arriba i encima, Alarcos Llorach 1994: §289) i un cert català, podrem canviar ‘Li va passar per damunt del cap’ per ‘Li va passar per sobre (d)el cap’; ‘Viuen dalt’ per ‘Viuen (a) sobre’; o’ Estar damunt la taula’ per ‘Estar sobre la taula’.

 

Els valencians, certament, hem perdut dos preposicions (davall i sota), que hem de recuperar (com ens recorden les gramàtiques). En canvi, no he vist cap gramàtica que diga que la part de Catalunya que ha tendit a perdre quatre preposicions (dalt, baix, damunt i davall), les hauria de recuperar.

 

Per a tindre una visió general dels segles XVI i XVII,  convé afegir que la reculada en la creació literària va unida a la poca estima pel valencià en la capa alta de la noblesa i en algun cercle alt de l’església. Però, en el conjunt de la societat, eixos factors eren poc significatius, contra la importància que els solem atribuir.

 

Sobretot a partir d’un sector del Noucentisme català, hi ha hagut la tendència a focalitzar els aspectes negatius de la realitat i presentar-los com si foren tota la realitat. No cal dir que eixa anomalia metodològica fa presentar el nostre passat o història com si fora una acumulació de factors negatius. Actuar d’eixa forma no solament és poc objectiu, sinó que no anima precisament a sentir-se activament valencià. ¿A qui li agrada formar part d’uns derrotats? Continuarem en l’article següent.

Últimes notícies

Convocat el concurs d’idees per al disseny artístic de les carrosses de la Batalla de Flors 2025

L'Ajuntament de València ha obert un concurs d'idees per al disseny de 30 carrosses per a la Batalla de Flors de la Gran Fira de València 2025, amb un termini de presentació de 10 dies.

Manises exigeix a Aena una reunió urgent per abordar els perjudicis de l’aeroport

L'Ajuntament de Manises porta més d'un any sol·licitant una reunió amb Aena per abordar assumptes relacionats amb els perjudicis mediambientals i la seguretat de l'aeroport de València. Manises reclama actualitzacions en el pla de responsabilitat social corporativa d'Aena i exigeix una indemnització anual per les molèsties generades.

Margallo alerta de la necessitat de reformes estructurals a Espanya davant els aranzels

José Manuel García-Margallo, exministre d'Assumptes Exteriors, critica l'assenyalat ritual polític al Congrés i reclama un pla integral per a abordar els problemes estructurals d'Espanya en el context dels aranzels imposats per l'administració Trump.

Incrementen a quasi 52.800 les víctimes palestines a causa de l’ofensiva israeliana a Gaza

La xifra de palestins morts per l'ofensiva israeliana a Gaza ha arribat a quasi 52.800, amb un increment notable en les darreres hores. L'Exèrcit israelià prossegueix amb els atacs contra objectius de Hamàs i altres grups armats.

Prorrogada la continuïtat del manteniment de les 16.376 papereres de València

L'Ajuntament de València ha prorrogat el contracte per al manteniment i llavat de 16.376 papereres, incloent 46 unitats intel·ligents que utilitzen energia solar. Aquest servei garantirà una ciutat més neta mentre es prepara un nou procés de licitació.

Deliberació Triunfo: Els Premis Jaume I reivindiquen el talent científic i empresarial en el càsting d’OT

Els Premis Jaume I s'involucren en el càsting d'OT a València amb la campanya 'Deliberació Triunfo' per reivindicar la importància del talent en ciència i empresa.

Catarroja reobre el Parc dels Barraques amb la col·laboració de Finop

Catarroja inaugura el renovat Parc dels Barraques, un espai essencial per al municipi, gràcies a l'acord amb Finop de Juan Roig, reforçant la col·laboració públic-privada en la millora d'infraestructures.

Morant a la jutgessa: ‘Els alcaldes no tenien informació per protegir els ciutadans’

Diana Morant critica la gestió de la crisi per part del president Mazón i de la Generalitat Valenciana, ressaltant que els alcaldes no van rebre informació durant la riuada que va causar 228 morts i destrosses importants.