Catalá no desmatelarà l’acampada per l’habitatge ‘si no genera cap problema’: ‘Ordre i convivència’

Assenyala que és “una manifestació pacífica” que “respon a una realitat que viu el país” i assegura que “la solució és l’habitatge públic”

VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)

L’alcaldessa de València, María José Catalá (PP), ha assegurat este dimarts que el consistori no desmantellarà l’acampada pel dret a l’habitatge i el territori i contra la turistificació que se celebra a la plaça de l’Ajuntament de la ciutat “si no genera cap problema” i ha advocat així pel “ordre” i la “convivència” i per que es puguen plantejar “inquietuds tranquil·lament”.

“Nosaltres, si no generen cap problema, ordre i convivència. I que les persones puguen manifestar les seues inquietuds tranquil·lament”, ha respost Catalá preguntada per esta acampada i per si el consistori té previst demanar el desallotjament de les persones que estan en ella. “Ordre i convivència”, ha reiterat la responsable municipal, que ha insistit en la seua idea de “garantir l’ordre i la convivència en esta ciutat”.

La primera edil, que ha realitzat estes declaracions després de rebre al conductor de l’EMT que va impedir una agressió masclista a bord d’un autobús, ha comentat, preguntada per si esta acampada és una ocupació de la via pública, que “és discutible legalment si és una ocupació de la via pública o és una concentració, una manifestació”.

Després d’això, ha descartat “passar la pilota entre unes i unes altres administracions” sobre esta protesta i ha assegurat que el que intenten “garantir la Policia Nacional i la Policia Local és l’ordre i la convivència”.

María José Catalá ha reconegut el caràcter pacífic de l’acampada i ha reiterat que es produïx davant d'”una realitat que viu” Espanya. “Estan fent una manifestació pacífica i, evidentment, es respon a una realitat que viu el nostre país”, ha apuntat.

“És cert que l’habitatge és un dret que està sent difícil per als joves i per a moltes persones en este moment. I en este context, l’única cosa que puc dir com a alcaldessa de València és que respecte absolutament i empatitze amb esta reivindicació”, ha afegit respecte a l’acampada davant del consistori, al mateix temps que ha parlat del “fracàs de les polítiques d’habitatge del govern anterior” de València “i, en general, del Govern d’Espanya”.

Catalá ha assegurat que com a primera edil està fent en el quasi any i mig que porta al capdavant del consistori valencià “tot el que pugues” per a afavorir l’accés a l’habitatge. “Tot el que està a l’abast de l’Ajuntament de València”, ha manifestat, a més de repetir que este “no és un problema sol de la ciutat ni que competisca exclusivament a l’Ajuntament”.

“Si estan totes les administracions involucrades, estaria molt bé que totes les administracions feren un gran acord per l’habitatge perquè és un problema que afecta a moltíssima gent”, ha ressaltat la primera edil.

Respecte a la capital valenciana, l’alcaldessa ha criticat de nou que durant “els últims huit anys”, en els dos mandats progressistes anteriors al seu, només “14 habitatges protegits” es posaren “en el mercat”. “Venim d’una herència molt dolenta i d’una gestió inassumible i insuportable de l’anterior govern”, ha lamentat, per a manifestar a continuació que el seu equip està “fent tot el que pugues” per a fomentar l’accés a l’habitatge.

“LA MILLOR RECEPTA, FER HABITATGE”

“Hem engegat unes 1.000 habitatges protegits, anem a continuar treballant per este dret, però, evidentment, no ens competix a nosaltres. Però fem el que podem i empatitzem tremendament amb una realitat que demostra el fracàs de les polítiques d’habitatge –del president del Govern central– Pedro Sánchez i de l’anterior govern –local de– Partit Socialista i Compromís en esta ciutat”, ha postil·lat.

María José Catalá ha reiterat que “la millor recepta perquè la gent tinga un habitatge és fer habitatge” i ha precisat que “la millor recepta perquè la gent tinga un habitatge, en este cas amb un mòdul econòmic assumible, és fer habitatge protegit”. “La solució és la VPO. Eixa és la solució”, ha subratllat.

“MESURES QUE FUNCIONEN”

Preguntada per si l’expansió del turisme és un dels factors que estan contribuint a la reducció d’oferta d’habitatge habitual i per mesures sobre este tema, l’alcaldessa ha ressaltat que el consistori ha impulsat baix el seu mandat “una moratòria de llicències a apartaments turístics”. “Si fem una moratòria, evitem la proliferació d’apartaments turístics, en este cas, il·legals”, ha agregat.

Igualment, ha apuntat que s’han paralitzat “1.000 llicències d’apartaments turístics sol·licitats abans la moratòria” i ha dit que “des de la moratòria a ací no s’han autoritzat llicències” i “s’han fet inspeccions”. “Estem treballant en el full de ruta que creiem que és la més raonable o més efectiva. D’això es pot parlar molt, es pot tenir una molt bona intenció, però el que cal posar són mesures que funcionen”, ha subratllat.

Catalá ha concretat que “la mesura que funciona és primer limitar els apartaments turístics en la ciutat” i ha asseverat que això és una cosa que ha fet el seu executiu. “L’anterior, el 2018, va autoritzar apartaments turístics en baixos comercials. Va ser un gran error. I este govern el que ha fet és redoblar les inspeccions, limitar i fer una moratòria de llicències d’apartaments turístics i engegar 1.000 VPO en un any”, ha plantejat.

La primera edil ha assegurat que el “treball que està fent este ajuntament per l’habitatge a València no s’ha fet en l’última dècada en esta ciutat”.

“LA LLETRA LA POSA CADA AJUNTAMENT”

Preguntada també per l’arribada de creueristes a la ciutat pels límits que es puguen establir en este àmbit, així com per si hi ha diferència de criteri referent a això entre l’Ajuntament que dirigix i la Generalitat, Catalá ha indicat que va tenir “l’oportunitat de parlar molt recentment amb el president de la Generalitat –Carlos Mazón (PP)– d’este i de molts altres temes” i ha traslladat que ell diu als alcaldes que “el turisme és la música” i que “la lletra la posa cada ajuntament”. En esta línia, la primera edil ha declarat que el seu equip va a posar “la lletra al tipus de turisme” que vol per a la ciutat.

ÚLTIMES NOTÍCIES