Investigadors anuncien un tractament per al càncer que salvarà moltes vides

Tot i que encara és experimental, pot reduir el risc de metàstasi de manera considerable
Un nou tractament reduïx el risc de metàstasi del càncer de recte | València Diari

Un nou tractament experimental pot reduir el risc de metàstasi en el càncer de recte localment avançat, que és un dels principals problemes que tenen els pacients amb esta malaltia. Ho demostren els resultats d'un assaig en fase III que acaben de publicar-se a la revista 'The Lancet Oncology'.

El tractament consistix en aplicar primer una radioteràpia de curta durada, seguida de quimioteràpia preoperatòria per a millorar el control sistèmic i retardar la cirurgia. L'assaig RAPIDO demostra que el tractament és capaç de reduir un 31% el risc de metàstasi i que es pot duplicar la taxa de desaparició completa del tumor, que passa del 14% al 28%.

El coordinador estatal, en València

L'assaig ha estat multicèntric, internacional i aleatoritzat i ha tingut com a coordinador estatal el doctor Andreu Cervantes, director general i científic de l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, de l'Hospital Clínic de València. Hi han participat cinc centres espanyols, entre els que destaca el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron.
 

«Hem pogut oferir als pacients un tractament pioner que els ha permès avançar-se pràcticament una dècada al que serà el nou tractament estàndard d'esta malaltia», explica el doctor Jaume Capdevila, oncòleg mèdic de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO.


Segons l'estudi, el tractament conseguiria millorar els resultats de supervivència lliure de malaltia als tres anys en pacients amb càncer de recte amb alt risc de recaiguda local i/o sistèmica. El tractament estàndard fins hui en pacients diagnosticats d'adenocarcinoma primari rectal amb alt risc de recaiguda consistix en l'administració de radioteràpia i quimioteràpia preoperatòria i posterior cirurgia entre huit i dotze setmanes després. Posteriorment, s'administrava una altra quimioteràpia durant quatre mesos.

Augmenta les probabilitats de curació d'una malaltia amb centenars de milers de víctimes

«Esta estratègia de tractament provocava que els pacients no poguren rebre un tractament amb quimioteràpia sistèmica per a eliminar les micrometàstasis fins després de la cirurgia, entre uns cinc i sis mesos després de la diagnosi del càncer de recte. Este fet condicionava el patró de recaiguda de la malaltia, que ja no era local, sinó a distància, en forma de metàstasi», observa el doctor Capdevila.


Amb l'objectiu de donar un tractament sistèmic més intens amb quimioteràpia de manera més precoç, s'havia de modificar tota l'estratègia terapèutica del càncer de recte. La quimioteràpia es pot administrar abans o després de la radioteràpia. I tot, abans de la cirurgia.
 

«D'esta manera s'està permetent no només controlar la malaltia a escala local, sinó també lluitar contra les micrometàstasis i augmentar les probabilitats de curació», destaca l'oncòleg mèdic de Vall d'Hebron. En l'estudi RAPIDO hi han participat 912 pacients de 54 centres de set països –Espanya, Holanda, Suècia, Eslovènia, Dinamarca, Noruega i els Estats Units– amb diagnòstic de càncer de recte localment avançat.
 

L'estudi ha rebut finançament de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), del Ministeri de Sanitat, a través de la plataforma CAIBER d'Investigació Clínica independent, i ha comptat amb la participació de la Plataforma SCREN d'assajos clínics. Cada any es diagnostiquen més d'un milió de persones amb càncer colorectal al món i més de 500.000 moren a causa d’esta malaltia. El pronòstic dels pacients ha millorat durant les últimes dècades, amb una supervivència als cinc anys que ha assolit el 65% als països desenvolupats.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Teatre infantil i familiar el diumenge en Burjassot" "Una família de Vila-real necessita 172.000 euros per a salvar a la seua filla"