La nova mesura del govern espanyol: Limitar el pagament en efectiu

Actualment, les persones físiques poden fer operacions de fins a 2.500 euros
Imatge d'arxiu d'una dona amb targetes de crèdit en la mà | iStockPhoto (Farknot_Architect)

El govern de coalició format per PSOE i Unidas Podemos ha donat una nova volta de rosca a la lluita contra el frau fiscal amb una nova mesura que també afectarà els ciutadans. L'executiu de Mariano Rajoy va ser el primer en posar un límit a les operacions financeres, imposant un límit de 2.500 euros a totes les operacions econòmiques a on participaren empresaris o professionals, tot i que els particulars sí que poden fer-les.

Actualment, el govern espanyol ja està treballant en un nou projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, que està actualment en tràmit parlamentari després de ser preparat per Hisenda, i que limita encara més el sostre de despesa.

Concretament, la norma recollia en un primer moment limitar a 1.000 euros el màxim de transaccions econòmiques en efectiu, però només a empresaris i professionals. Tot i això, segons avança 'La Información', l'excepció que permetia als ciutadans sobrepassar este límit es podria haver eliminat, un fet que implicaria que els ciutadans no puguen pagar més de 1.000 euros efectius baix cap circumstància.

La mesura neix per a impedir, encara més, que es puga blanquejar diner negre procedent d'activitats il·legals i que no estiguen subjectes als pagaments a Hisenda. La diferència és que, mentres que en un primer moment s'incloïa esta excepció per a «minimitzar els efectes col·laterals de la mesura en les economies domèstiques» -i que permetia als particulars continuar pagant quantitats de fins a 2.500 euros en efectiu-, finalment s'ha eliminat.

A demés dels ciutadans, uns altres que es podran vore afectats per esta nova normativa, en cas d'aprovar-se, serien plataformes com Wallapop, que permet l'intercanvi de béns entre particulars. Estes transaccions no tenen pràcticament un control per part d'Hisenda, encara que estiguen subjectes a l'Impost de Transmissions Patrimonials.

En termes pràctics, el que esta llei comportaria en esta classe d'operacions és que obligaria els particulars a usar els bancs i entitats financeres com intermediaris. Per exemple, un particular no podrà comprar un cotxe de segona mà a un altre per 2.400 euros i pagar en metàl·lic, com fins ara, sinó que es vorà obligat a fer una transferència bancària.

Europa no permet limitar al complet les transaccions en efectiu

La mesura busca perseguir un marc legal que s'aplica en altres països d'Europa, i de fet, el citat mitjà assegura que inclòs es va arribar a plantejar que el sostre de despesa de 1.000 euros siga encara més reduït per a minimitzar al màxim les possibilitats de blanquejar diners. La gran majoria d'operacions econòmiques del nostre país serien perfectament rastrejables per Hisenda, que actualment ja té un gran control sobre estes operacions i permet detectar amb major precisió les activitats il·lícites que es duen a terme en Espanya.

Hi ha qui creu que la mesura també busca reduir al màxim possible el pagament en efectiu, inclòs en operacions amb moltes menys quantitats de diners. Alguns experts creuen que en uns anys serà molt difícil pagar en efectiu en qualsevol part, però Europa acaba de posar límits a estes legislacions.

La normativa comunitària exigix que s'admet l'euro com a mesura de pagament, el que en la pràctica significa que permet el pagament a través de monedes físiques, tal com l'advocat de la Unió Europea va manifestar fa poc. El projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal del govern espanyol també pretén limitar les transaccions de persones que no viuen a Espanya, que actualment estan fixades en 15.000 euros, però que es podrien limitar a 10.000 euros.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Alcoi multa a diferents cotxes per saltar-se el tancament perimetral per a vore la nei" "La Regidoria d'Esports de Godella anuncia noves restriccions"