Tot el que podràs fer a partir de dilluns si la teua província passa a la fase 1

Es tracta d'una sèrie de mesures generals, si bé els acords amb les comunitats autònomes poden incloure especificitats
Tot el que podràs fer a partir de dilluns si la teua província passa a la fase 1 | EFE

 

Vore als familiars, assistir a enterraments i vetles, comprar sense cita prèvia, assentar-se en una terrassa o anar a l'església són algunes de les mesures d'alleujament que estaran permeses en els territoris que entren este dilluns, 11 de maig, en la fase 1 de la desescalada.

 

El Govern anunciarà entre este divendres i el dissabte quins llocs poden passar de fase i relaxar un poc més el seu desconfinament.

 

L'Executiu ha establit una sèrie de mesures generals per a la fase 1, si bé els acords amb les comunitats autònomes poden incloure especificitats territorials en la desescalada.

 

A continuació, una sèrie de preguntes i respostes de les activitats permeses en la fase 1 segons el Pla de Transició cap a la nova normalitat de l'Executiu, fase a la que passaran algunes províncies dilluns que ve.

 

Podré vore als meus familiars?

, llevat que siga positiu per coronavirus o estiga en aïllament. No podrà visitar a persones ancianes o que formen part d'un grup de risc, per ser més vulnerables a la COVID-19.

 

Fins a quantes persones podran reunir-se?

Es permeten reunions de fins a deu persones. Hauran de mantindre la distància de seguretat de dos metres i respectar les normes d'higiene relatives al llavat de mans i «etiqueta respiratòria».

 

A on podran celebrar-se eixes reunions?

Tant en casa com en el carrer.

 

Podré assentar-me en una terrassa a prendre alguna cosa?

, sempre que trobe lloc per a fer-ho perquè només es podran ocupar el 50% de les taules. Haurà d'haver-hi una distància mínima de dos metres entre les taules i els grups de clients no superaran les deu persones. A demés, caldrà desinfectar les taules entre un client i un altre i no es podran utilitzar cartes d'ús comú ni portatovallons.

 

Quantes persones poden desplaçar-se en un mateix cotxe alhora?

Els habitants d'un mateix domicili poden compartir un cotxe de fins a nou places.

 

Quins canvis afectaran a les botigues?

Només podran obrir els comerços de menys de 400 metres quadrats, igual que en la fase 0, però ja no serà necessària la cita prèvia ni l'atenció individual. Les botigues permetran l'entrada de clients fins a un màxim del 30% del seu aforament, serà necessari mantindre una distància de seguretat mínima de dos metres i s'haurà d'establir un horari d'atenció preferent a majors. A demés, els comerciants hauran de desinfectar dos voltes al dia el local.

 

Es reactivaran els mercats ambulants?

, tornarà l'activitat dels mercats a l'aire lliure en la via pública, encara que amb restriccions relatives al distanciament entre llocs i la delimitació del mercat ambulant per a un correcte control de l'aforament per les forces de seguretat. Es limita al 25% el número de llocs habituals i l'afluència màxima permesa serà de la tercera part de l'aforament.

 

Obriran el dilluns els centres comercials o les botigues de més de 400 m²?

No, no es permet la seua obertura en la fase 1.

 

Estaran permeses les vetles?

, però es limita el número de familiars que poden fer-les, que és de 15 persones si és a l'aire lliure i de deu en espais tancats.

 

Es podrà acudir a enterraments?

, però també es fixa un límit: la comitiva per a l'enterrament o la despedida per a la cremació del mort es restringix a un màxim de quinze persones i, en el seu cas, es podrà sumar el ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de despedida del difunt.

 

Podré anar a l'església?

, els llocs de culte obriran en la fase 1, però l'afluència de fidels es reduirà a un terç.

 

Es podrà eixir de la província?

No.

 

Estarà permés el bany en piscines?

No.

 

Els gimnasos obriran les seues portes?

, si les instal·lacions deportives són a l'aire lliure i les activitats no impliquen contacte físic (com el tennis o l'atletisme), es podrà acudir en la fase 1. També en eixe moment es podran fer activitats deportives individuals amb cita prèvia en centres deportius que no impliquen contacte físic ni ús de vestuaris. A pesar d'això, l'ús d'instal·lacions tancades s'haurà de posposar a la fase 2 i només quan el deport es faça sense públic i no requerisca contacte físic.

 

Es recuperarà l'atenció a les persones amb discapacitat i les teràpies d'atenció primerenca, ocupacionals, de rehabilitació i psicosocials?

, i també es tornarà a parar atenció domiciliària i seguiment continu a persones majors que no visquen en residències.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!