Com serà el 'passaport Covid' europeu que ajude a reactivar els viatges en estiu

Països com França i Bèlgica han avisat que no veuen amb bons ulls vincular drets fonamentals a la inoculació d'una vacuna
Com serà el 'passaport Covid' europeu que ajude a reactivar els viatges en estiu | Salut

La Comissió Europea presenta este dimecres la seua proposta per a crear un certificat digital que facilite els desplaçaments d'aquells viatgers que hagen sigut vacunats contra el coronavirus, però també d'aquells que compten amb anticossos o acrediten un resultat negatiu en un test abans de viatjar.

La iniciativa legislativa de Brussel·les respon a les demandes de països que com Grècia i Espanya compten amb un important sector turístic i reclamen mesures per a poder reactivar esta indústria de cara a l'estiu, si bé insistixen que no ha d'entendre's com un «passaport» sinó com un document amb informació mèdica.

La idea que la vacunació contra el coronavirus porte associat el dret a la lliure circulació desperta fortes reserves en altres països com França o Bèlgica, que ja han avisat que no veuen amb bons ulls vincular drets fonamentals a la inoculació d'una vacuna.

«Falta informació sobre la protecció que oferix la vacuna»

El debat dels últims mesos sobre la necessitat d'un certificat que ajude a reactivar els viatges ha xocat també amb les reserves d'organismes com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) o del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), que advertixen que falta informació sobre la protecció que oferix la vacuna.

També planteja dubtes legals que una cartilla de vacunació incórrega en la discriminació entre europeus per la inoculació d'una vacuna l'administració de la que no és obligatòria, ni la UE ha conseguit vacunar a una part rellevant de la seua població per a garantir una protecció eficaç del grup.

Per això, l'Executiu comunitari insistix que la seua proposta d'una 'Passada Digital Verd' se centra en dissenyar un únic document que reunisca informació útil sobre la situació mèdica de la persona, de manera que cada Estat membre puga fàcilment adaptar la seua situació a les mesures de control de la pandèmia.


La Comissió manté que és prematur plantejar si hauria d'obrir fronteres o atorgar major flexibilitat al seu titular enfront de mesures com la quarantena, pel que dirigix la seua proposta a la part tècnica del projecte, amb l'objectiu d'intentar que de cara a l'estiu existisca un certificat reconegut per tots els Estats membre en el seu format físic i digital.

Per a això, el certificat haurà d'incloure una sèrie limitada d'informació clau del pacient per a saber la seua situació respecte a la pandèmia, però evitarà altres dades considerades sensibles i que complicarien la creació del projecte per les estrictes normes d'intercanvi i protecció de dades a la UE.

D'esta manera, el titular podrà demostrar en els seus desplaçaments si ha sigut vacunat (i amb quina marca), si té anticossos perquè ha superat la malaltia (i quan va ser contagiat) o si compta amb una prova diagnòstica recent que demostre que no és portador del virus.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Ja hi ha data per a la reobertura de les competicions territorials de futbol" "Estudiants netegen la Vall de les Fonts d'Oliva"