Troben restes de dinosaures en les mines d'argila de Morella

Les primeres restes es van trobar a principis del mes de novembre
Han trobat restes de dinosaures | Ajuntament de Morella

L'aparició de restes de dinosaure és relativament freqüent en les explotacions d'argila pròximes a la localitat de Morella, en els Ports (Castelló). Estes restes pertanyen a la fauna que va habitar esta zona fa uns 125 milions d'anys i la seua presència es detecta a través dels controls paleontològics que es fan en estes explotacions.

L'activitat extractiva d'argila dins de la concessió minera al Mas de Palau ha proporcionat noves restes d'un únic individu de dinosaure ornitòpode emparentat amb el gènere Iguanodon.

Les primeres restes es van trobar a principis del mes de novembre al front extractiu de la mina i s'està procedint actualment a la seua estabilització, documentació i extracció. Esta troballa representa un individu de dinosaure ornitòpode més complets trobats en el Cretaci Inferior ibèric.

Les argiles vermelles de Morella són pioneres en la dinosauriologia espanyola i una de les referències més freqüents en la història dels vertebrats fòssils espanyols. D'estes argiles procedixen part de les primeres restes de dinosaures identificats en Espanya en l'últim terç de segle XIX.

L'activitat paleontològica en Morella

Des de les primeres troballes, l'activitat paleontològica en Morella s'ha mantingut de forma ininterrompuda. Afortunadament, les col·leccions de fòssils procedents d'estes argiles han sofert un espectacular increment des de fa un parell de dècades a causa sobretot als controls paleontològics rutinaris d'activitats com les que es fan a les mines gestionades per l'empresa Arcillas Vega del Moll S.A. 

El material recentment descobert al Mas de Palau està compost per les restes d'un únic individu representat per part del crani, vèrtebres del coll, el tronc i la cua, costelles i elements de les dos extremitats. Este dinosaure s'interpreta com un ornitòpode estiracosterno robust i de mida gran, amb una longitud aproximada de 10 metres i una altura d'uns 2,5-3 metres, molt probablement pertanyent al gènere europeu Iguanodon.

L'excavació està dirigida pels paleontòlegs José Miguel Gasulla, Fernando Escàs i Francisco Ortega, que de forma habitual fan el seu treball en l'anàlisi de la fauna de vertebrats del Cretaci Inferior de Morella, i està sent feta per membres de Grup de Biologia Evolutiva de la UNED, com Adam Pérez-García o Daniel Vidal.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: Tanquen les instal·lacions deportives municipals de València" "ÚLTIMA HORA: El Govern espanyol aprovarà el dimarts el pla de vacunació"