Detecten substàncies tòxiques en pintallavis molt venuts

Estes substàncies tenen efectes perjudicials sobre el fetge i poden provocar càncer
L'OCU advertix de la presència de substàncies tòxiques en alguns pintallavis | Pixabay

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha advertit este dijous de la presència de substàncies tòxiques en alguns pintallavis de les marques Kiko, MAC i Too Faced i ha reclamat a les autoritats que establisquen un límit màxim per a este tipo de substàncies que garantisca la salut dels consumidors.

Es tracta dels olis minerals —Mineral Oils Saturated Hydrocarbons (MOSH) i Mineral Oils Aromatic Hydrocarbons (MOAH)— que estan presents en alguns pintallavis i protectors labials infantils i d'adults que l'OCU, juntament amb associacions de Bèlgica, França, Itàlia i Portugal, ha analitzat en un estudi.

La principal conclusió és que no es recomana l'ús de tres de les nou marques analitzades per la presència de MOSH i MOAH, substàncies que apareixen com a impureses en el procés de fabricació de diferents olis minerals derivats del petroli que s'utilitzen com a ingredients de les barres de llavis.

Efectes perjudicials sobre el fetge i, fins i tot, càncer

En un comunicat, l'OCU explica que els MOSH poden tindre efectes perjudicials en la salut, en concret sobre el fetge i, encara que no hi ha normativa de seguretat en productes cosmètics, una recomanació de l'associació europea de fabricants aconsella que no supere el 5% del total d'hidrocarburs saturats.

Els MOAH són considerats carcinògens i prohibits en aliments per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, però no hi ha restriccions en els cosmètics, «a pesar de què és fàcil ingerir restes de producte en el cas de pintallavis i protectors labials».

Els tres productes senyalats

L'estudi ha analitzat la presència d'estes substàncies en nou barres de llavis del mercat espanyol i la conclusió és que hi ha tres productes que contenen MOAH i, en alguns casos, també MOSH i POSH (Polyolefin Oligomeric Saturated Hydrocarbons), molt similar als MOSH, en dosis més altes de les que considera admissibles.

Es tracta dels pintallavis KIKO aneu Velvet Passion Matte Lipstick núm. 05, MAC Retro Matte Lipstick núm. 707 i TOO FACED Peach Kiss Stop Traffic en la seua versió roig mat.

Altres dos productes de la marca L'ORÉAL i BOURJOIS tenen MOSH i POSH, però per davall del límit considerat acceptable, i en altres quatre productes de les marques CHANEL, COULEUR CARAMEL, DR HAUSCHKA i ZAO no s'ha detectat la presència de ninguna d'estes substàncies, cosa que demostra que «és possible fabricar-los d'una forma segura».

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Els casos de grip creixen un 8% en una setmana en el territori valencià" "Alerta: Passar-se amb el pollastre pot ser perillós per a la salut"