Retiren 16 medicaments per a la cremor d'estómac que poden ser perjudicials

Han detectat un possible carcinogen, compost creador de càncer, en els medicaments amb ranitidina
L'AEMPS ha ordenat la retirada de setze medicaments | València Diari

 

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat retirar del mercat setze medicaments que contenen ranitidina, principi actiu que s'utilitza per a reduir la producció d'àcid en l'estómac. Es tracta d'una mesura preventiva, després d'haver detectat un possible carcinogen, que podria afavorir la creació de càncer,  tot i que no hi ha evidències encara que la presència d'eixa substància haja afectat a la salut dels pacients que han consumit el medicament.

El passat 13 de setembre s'informava d'una revisió de medicines que contenien ranitidina en l'àmbit europeu per haver detectat N-Nitrosodimetilamina (NDMA) en alguns d'eixos fàrmacs que es recepten per a reduir la producció d'àcid en l'estómac. El compost està classificat com a possible carcinogen per als humans, basant-se en estudis amb animals i, per això, podria perjudicar la salut de molts pacients, tot i que en xicotetes quantitats no causa cap dany. De fet, la NDMA es troba en alguns aliments i fonts d'aigua.

La llista de medicaments retirats

L'AEMPS ha ordenat la retirada de tots els lots de ranitidina en comprimits que estiguen en el mercat en tota Espanya, que comercialitzen 16 farmacèutiques. Els medicaments es coneixen amb el nom de ranitidina més el del respectiu laboratori, o amb altres noms com Alquen, Ardoral, Zantax i Terposen. En canvi, els medicaments amb ranitidina intravenosa continuaran en el mercat, ja que són essencials en algunes indicacions terapèutiques. 

A més, l'AEMPS recomana no interrompre el tractament sense consultar-ho prèviament amb el metge. Existixen altres medicaments amb altres principis actius, com l'omeprazole, pantoprazole, lansoprazole o la famotidina, que poden tractar les mateixes molèsties o malalties i, per tant, substituir els medicaments retirats, sempre baix prescripció d'un professional sanitariEl llistat de medicaments retirats pot consultar-se en la pàgina web de l'agència.

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El calendari de diumenges i festius oberts per al 2020" "La millor hamburguesa d'Espanya és valenciana"