El BCE confirma que començarà a pujar els tipus d’interés al juliol

Aquest canvi en la política monetària farà que els préstecs i les hipoteques s'encarisquen


El consell de Govern del Banc Central Europeu ha confirmat oficialment que al juliol pujarà 25 punts els tipus d’interés per primera vegada en més d’una dècada. La persistència de la inflació, que està marcant nivells mai vistos des de la creació de l’euro, ha espentat al BCE a prendre aquesta decisió i a posar data de caducitat a la compra de deute.

A partir del pròxim 1 de juliol ja no hi haurà més compres de deute i això permetrà que en la reunió del 21 de juliol s’aprove la primera d’una sèrie de pujades de tipus d’interés.

A més, ha avançat una altra probable pujada de tipus al setembre, encara que en aquest cas no ha esmentat el volum d’aquest increment.

El Consell de Govern conclou que es compleixen les condicions” per a acordar una pujada de tipus d’interés, diu textualment el comunicat publicat després de la reunió d’aquest dijous. “La intenció del Consell de Govern és augmentar els tipus 25 punts bàsics en la reunió de juliol“, continua el text, que obri la porta a incrementar de manera més agressiva els tipus de referència al setembre si els preus continuen descontrolats.

Aquest canvi en la política monetària té importants conseqüències. Pujar els tipus d’interés significa, en poques paraules, incrementar el preu del diner.

El BCE és l’únic dels grans bancs centrals que encara no ha pujat els tipus d’interés malgrat l’escalada de la inflació que ha arribat al 8,1% en l’eurozona al maig. Ara mateix el tipus d’interés oficial del BCE està en el 0%, encara que hi ha altres tipus com la facilitat de depòsit que estan en negatiu.

“La pujada de tipus no tindrà efectes immediats”

Aquestes pujades de tipus pretenen refredar l’economia per a frenar la inflació, encara que en la roda de premsa després de la reunió, Christine Lagarde ha reconegut que es necessita temps per a aconseguir-ho: “Normalment, les decisions de política monetària tenen un impacte a llarg termini sobre la inflació“, ha dit la presidenta del BCE que encara així ha reiterat que faran tot el necessari perquè els preus tornen a nivells més acceptables.

A més, Lagarde ha assegurat que el banc central té instruments preparats per a assegurar que la pujada de tipus no perjudique alguns països més que a uns altres. Hi ha temor al fet que governs que ja paguen uns interessos molt alts per emetre deute patisquen molt més que la resta les conseqüències de la pujada de preus. Això el vol evitar el BCE que no ha concretat quins mecanismes utilitzarà, però sí que ha insistit que siga amb les eines actuals o creant nous programes de compra vigilarà que les seues decisions es transmeten d’igual forma en tots els països de l’euro.

S’encareixen les hipoteques i el deute

La mera expectativa que pugen els tipus d’interés oficials del Banc Central Europeu ha fet que els altres tipus d’interés, els que negocien dia a dia en els mercats, acumulen pujades importantíssimes en el que portem d’any. Ha ocorregut amb l’euríbor, principal referència hipotecària, que en la seua dada diària ja ha superat el 0,6%, quan al desembre estava en el -0,5%. Alguna cosa que ha encarit ja les hipoteques en 50 euros de mitjana per a les quals s’actualitzen amb les dades de maig. I l’encariment serà major a mesura que passen els mesos.

ÚLTIMES NOTÍCIES