Advertixen dels alts nivells de contaminació per ozó en l'aire de tota la Comuntat Valenciana

La gran majoria de la població, animals i plantes de la Comunitat han estat exposats a valors nocius d'este contaminant
La gran majoria de la població, animals i plantes de la Comunitat han estat exposats a valors nocius d'ozó | Pixabay

 

L'agrupació d'Ecologistes en Acció ha denunciat la mala qualitat de l'aire en la Comunitat Valenciana a causa dels alts valors d'ozó. De fet, segons l'organització, dels 54 captadors de mesurament d'ozó en la regió, «només tres no han superat els valors aconsellats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS)». 

 

«La gran majoria de la població, animals i plantes de la Comunitat han estat exposats a valors nocius d'este contaminant», ha alertat el grup en un comunicat, i ha afirmat que en 2019 els nivells d'ozó «s'han mantingut lleugerament més elevats que l'any anterior». «La contaminació generada des de les grans ciutats i ports, les autovies i autopistes i àrees industrials, com la zona ceràmica de Castelló, s'estén pel territori afectant zones més allunyades i rurals en la forma d'ozó», han explicat.

 

Les dades que utilitza Ecologistes en Acció per a vigilar els nivells dels contaminants naixen de la xarxa de mesuradors oficials de la Generalitat i, d'acord amb estos paràmetres, l'aire contaminat per ozó «ha afectat en 2019 a la totalitat de la població i dels territoris valencians». 

 

Crema de combustibles fòssils

A pesar de tot, Ecologistes en Acció ha puntualitzat que, «si es considera el valor objectiu establit per la normativa, més lax que la recomanació de l'OMS, la població que ha respirat aire contaminat per damunt de l'objectiu legal és de 400.000 persones en les zones interiors de Cérvol-Els Ports, Túria, Xúquer-Cabriel i Bètica-Serpis».

 

En concret, set estacions de mesurament d'este zones i de l'àrea costanera de Bètica «han incomplit l'objectiu legal en els últims tres mesos», segons l'organització, que detalla que el «límit legal és que en un any no s'ha de superar durant 25 dies els valors marcats pel RD102». A data del 31 de juliol en Zarra, s'han registrat 59 superacions i en Morella 49, sent estes les dades més altes entre els set mesuradors que han superat el valor legal.

 

Ecologistes en Acció atribuïx el «manteniment de la contaminació per ozó en 2019 al repunt en la crema de combustibles fòssils que està acompanyant al canvi de cicle econòmic». En este context, l'organització ecologista ha reivindicat que «la contaminació i els seus impactes en la salut, ramaderia i agricultura hauria de ser un assumpte de salut pública primordial» i ha recordat que este problema «hauria d'abordar-se com un problema sanitari de primer ordre», han reclamat.

 

També pots llegir...

 

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!