Els fongs mortals, cada volta més resistents degut al canvi climàtic

L’augment de les temperatures podria fer augmentar el número d’infeccions causades pel fong ‘Candida auris’, així com altres classes de malalties produïdes per organismes similars
El fong mortal 'Candida auris' és cada volta més resistent a les altes temperatures | New York Post

 

El canvi climàtic està sent decisiu per a l’expansió del ‘Cadida auris’, una classe de fong mortal. Este microorganisme presenta resistència a múltiples medicaments i que es contempla com un potencial problema per a la salut pública durant els pròxims anys. En un estudi publicat en la revista ‘mBio’, els experts en microbiologia creuen que podríem estar davant del primer exemple de malaltia micòtica derivada del canvi climàtic.

Remarquen que el calfament global podria causar l’aparició de noves malalties produïdes pels fongs que hui en dia es desconeixen. I és que l’ascens de la temperatura per tot el planeta ha fet que, alguns d’estos organismes, com la ‘Candida auris’, s’hagen adaptat a una temperatura més elevada i, en adaptar-se, irrompen en la barrera humana.

Este fong va aparéixer a la volta en tres continents diferents (Àfrica, Índia i Sud-amèrica), i de maneres totalment independents. A més, cada una de les branques del ‘Candis auris’ és genèticament diferent de les altres. Els investigadors no saben encara que va permetre que estos organismes cresqueren i causaren malalties. Però tot pareix indicar que la possibilitat més alta és que es tractés per un canvi tèrmic.

Microorganismes resistents a les altes temperatures

Les malalties causades pels fongs no són molt comunes en els sers humans. I és que la resistència dels mamífers davant de les malalties d’estos microorganismes invasius s’explica per una combinació d’altes temperatures basals que creen una zona de restricció tèrmica i, a més a més, de determinats mecanismes de defensa en forma d’immunitat adaptativa i innata dels mamífers. En altres paraules, la majoria de fongs que es troben en el medi ambient no poden arribar a créixer amb la temperatura del cos humà.

Imatge de dos fongs al microscopi | Arxiu

 

Però amb este nou estudi que s’està desenvolupant, s’està vegent que el fong ‘Candida auris’ és capaç de créixer a unes temperatures més altes que la majoria de les espècies pròximes a este microorganisme. Fins ara, els parents filogenètics de ‘Candida auris’ no eren capaços de tolerar les temperatures dels mamífers, però la seua adaptació a temperatures més altes podria ser una de les causes que contribuïsquen a l’aparició i extensió del fong.

Per tant, una altra de les conseqüències del canvi climàtic serà l’adaptació dels fongs a temperatures més altes, cosa que els permetrà ser més tolerants tèrmicament. D’esta manera, podran traspassar la barrera tèrmica dels mamífers produint més i més problemes a mesura que avance el segle i s’incremente la temperatura del planeta terra.

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"☄ATENCIÓ: S'acosta a la Terra un asteroide més gran que l'Empire State" "IMPACTANT VÍDEO: Una femella jove de dofí, atrapada en el riu Túria"