Advertixen que València supera els límits recomanats de contaminació

València

La ciutat de València amb contaminació en l’aire | Twitter

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat este dimarts de que la ciutat València supera els nivells de contaminació per partícules en suspensió, que irriten i inflamen les vies respiratòries, agreugen l’asma i eleven el risc de patir malalties cardiovasculars i càncer de pulmó.

 

L’OCU, en col·laboració amb Datadista, ha reunit informació sobre les emissions contaminants i els protocols d’actuació en diferents ciutats espanyoles com Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Saragossa, Màlaga, Palma, Las Palmas de Gran Canaria, Bilbao i Valladolid durant l’any 2018. A més, ha comparat els límits de contaminació fixats per la Unió Europea amb els recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

Segons estes dades, les emissions mitjanes anuals de les partícules en suspensió més xicotetes (PM 2,5) superen en totes les ciutats analitzades els 10 µg/m³, el valor fixat per l’OMS, i en el cas de València el nivell mitjà mesurat va conseguir els 14 µg/m³. Però a més, les cinc estacions de mesurament de València van superar en algun moment els 25 µg/m³ diaris, un altre límit d’emissions que estableix l’OMS; de fet, tres d’elles ho van fer durant almenys 30 dies.

 

 

Respecte de les emissions de partícules en suspensió més grans (PM 10), sis de les deu ciutats analitzades van superar o van igualar els 20 µg/m³, el valor mig anual d’emissions fixat per l’OMS per a este contaminant, i València va ser una d’elles, conseguint els 21 µg/m³. Davant esta situació, l’OCU sol·licita als ajuntaments el desenvolupament urgent de protocols d’actuació vinculats als nivells fixats en les directrius de l’Organització Mundial de la Salut. A més, urgix al Govern central a que establisca l’obligatorietat d’establir zones de baixes emissions en totes les grans ciutats. 

 

L’OCU advertix que els límits fixats per la Unió Europea per a les emissions de partícules en suspensió «no són segurs» per a la salut i recorda que els científics recomanen reduir-los a la mitat per a ajustar-los als fixats per l’OMS. Quant a les fonts d’emissió, varien molt segons la ciutat i són ports i aeroports, calderes de carbó i gasoil, indústries o pols sahariana, encara que la principal correspon als vehicles dièsel.

També pots llegir…

ÚLTIMES NOTÍCIES