Arriba el canvi d’hora d’estiu 2020: quan és i com ens afectarà a la salut en ple confinament?

La pèrdua d’una hora de son provoca problemes en els nostres cossos els dies posteriors, fet que s’accentuarà més per la situació excepcional que vivim
El canvi d'hora d'estiu arriba enguany en ple confinament | Arxiu

Ja tenim el primer canvi horari de l’any 2020, concretament el d’estiu. La matinada del diumenge 29 de març a les 02:00 hores haurem d’avançar una hora els rellotges, cosa que farà que l’hora avance fins a les 03:00 hores. Un canvi que afecta a tots els països de la Unió Europea (UE) i que implica que, a partir d’aquell dia, el sol isca una hora més tard i es pose més tard.

Esta mesura té l’objectiu de reajustar la jornada laboral a les hores de llum natural per aprofitar-les al màxim i consumir menys energia elèctrica, cosa que estalvia en Espanya uns 300 milions d’euros anuals. No obstant, este canvi horari arriba en ple confinament de tot el país en el marc de l’estat d’alarma que ha provocat la pandèmia del coronavirus. D’esta manera, els nostres cossos, que ja de per si patixen el canvi horari, experimentaran més sensacions negatives en esta situació tan estranya que vivim. 

Com es fa el canvi horari 

El canvi horari d’estiu consistix en avançar l’hora i, per tant, a les 02.00 hores de la matinada del diumenge 29 de març haurem d’avançar els rellotges a les 03:00 hores. D’esta manera, aquella jornada tindrà 23 hores i dormirem una hora menys.

Actualment, els telèfons mòbils i els aparells de nova tecnologia fan el canvi horari automàticament, però la recomanació és que, abans d’anar a dormir, ja deixem els rellotges analògics o de paret avançats, sobretot si al dia següent ens han de despertar amb la seua alarma.

A les 02.00 hores del diumenge haurem d'avançar els rellotges fins a les 03:00 hores | Arxiu

Problemes de salut accentuats pel confinament

Habitualment, els canvis horaris (en fem dos a l’any) provoquen sempre alteracions en la salut que, en alguns casos concrets, acaben derivant en patologies o conseqüències més greus. No obstant, este any es tem que estos efectes puguen ser més pronunciats en més persones, ja que el fet d’estar confinats en casa i sense poder dur a terme un ritme normal de vida, podem notar més el canvi.

Normalment, l’avançament de l’hora que viurem acostuma a fer-nos tindre més son durant els següents dies, ja que la jornada laboral i els hàbits diaris mantenen els seus horaris, però arrosseguem una hora de son perduda. Això altera el nostre ritme intern i crea una sensació pareguda al jet-lag que fa que ens coste dormir.

El canvi horari sempre comporta canvis en la salut i l'estat d'ànim de les persones | Arxiu

El resultat en moltes persones és de més estrès, més gana, ansietat i migranyes, però puntualment algunes persones poden experimentar reaccions més severes amb conseqüències més greus per a la salut. Per exemple, les dades indiquen que la setmana després del canvi horari d’estiu les lesions per motius laborals augmenten un 6%, els accidents de trànsit també s’incrementen i els atacs de cor també augmenten un 5%, segons dades de ‘European Review for Medical and Pharmacological Sciences’.

Els experts temen que, davant d’un confinament tan perpetuat i amb rutines capgirades, els efectes del canvi en la salut de les persones puguen augmentar o empitjorar, raó per la que demanen tranquil·litat i seguir els consells dels experts.

El confinament de tot el país ha omplert els balcons de les cases de persones | Arxiu

Consells per a afrontar el canvi horari des de casa

Davant d’esta situació excepcional de confinament, els experts apunten al fet que hem d’acceptar amb naturalitat el canvi horari i mantindre les rutines i horaris establerts durant este període. A demés, la part positiva és que perdem una hora i, per tant, el confinament durarà una hora menys, mentres que guanyem una hora de llum natural durant la vesprada que ens pot permetre reduir consum energètic en casa.

A demés, és molt important alimentar-nos correctament, tindre clars els horaris, evitar consumir substàncies excitants, tenir espais i activitats propis per a separar-se una estona de les persones amb qui convivim (especialment les parelles) i fer exercici en casa per a mantindre el cos actiu i en forma.

Si ens sentim deprimits o amb pensaments negatius durant estos dies, també ens poden ajudar les teràpies que molts experts oferixen a través d’internet per a buscar fórmules de superació d'este tràngol de tancament indefinit. En qualsevol cas, una bona rutina i l’ajuda de les noves tecnologies ens poden fer la vida molt més fàcil per a afrontar el canvi horari i el confinament.

Pendents de l’eliminació del canvi horari

El canvi horari ha generat molta controvèrsia al llarg dels últims anys i el Parlament Europeu proposa acabar amb estos canvis bianuals a partir de l’any 2021, tot i que este extrem encara no està clar del tot. Concretament, la institució proposa que cada país de la unió trie, en l’últim canvi del març del 2021, si es queda amb l’horari d’hivern o si realitza este últim canvi d’estiu. Una decisió que serà definitiva i perpètua per a tots els estats membres.

En el cas d’Espanya, el govern central encara no ha pres una decisió sobre si l’estat optarà per quedar-se amb l’horari d’estiu o d’hivern. Per tant, este tema de ben segur que portarà cua al llarg dels següents mesos.  

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Les pluges deixen més de 70 l/m² i es manté l'alerta groga este dimarts" "Registrat un terratrèmol en el Golf de València"