El Parlament britànic és el primer del món a promulgar una declaració d’«emergència climàtica»

Impulsada pel Partit Laborista, és el primer manifest d’este tipus que es fa al planeta i s’ha redactat a causa de les mobilitzacions del moviment ‘Extinction Rebellion’
Un grup de manifestants de la plataforma Extinction Rebellion exhigint més responsabilitats ambientals als polítics | @XRBarcelona

 

Els diputats del Parlament del Regne Unit s’ha unit per a aprovar per primera vegada en la història una declaració d’«emergència climàtica i ecològica», una declaració de bones intencions que, tot i així, no es compromet a res.

S’ha conseguit esta fita simbòlica este dimecres passat a proposta del Partit Laborista de Jeremy Corbyn, que assegura que gràcies al desig i pes dels laboristes en el Parlament han ‘obligat’ a la cambra a fer esta declaració. Corbyn i els seus diputats també han animat a iniciar «una revolució industrial verda», tal com es pot llegir en una piulada que ha penjat en les xarxes socials:

Què demana el moviment ‘Extinction Rebellion’

El manifest de defensa del clima ha arribat després de setmanes de mobilitzacions amb aldarulls a Londres, impulsades per la plataforma Extinction Rebellion que reclama accions contundents dels governs europeus per a salvar el planeta del Canvi Climàtic, el final de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle el 2025 i la creació d’una assemblea ciutadana.

Tres setmanes de manifestacions pacífiques però contundents ha obligat als cossos de seguretat i Scotland Yard a detenir centenars d’activistes per a dificultar el trànsit en zones cèntriques de la ciutat anglesa. Però, al final, els dirigents britànics accepten iniciar una reforma a favor del planeta.

Els governs de Gal·les i Escòcia també declaren l’emergència climàtica

Rebel·lió contra el canvi climàtic o extinció: el lema del moviment en una manifestació en Mallorca | @XRMallorca

 

A part del manifest del Parlament britànic, els governs de Gal·les i Escòcia van anunciar voluntats polítiques dies abans. Diumenge 28 d'abril va ser la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, la que va declarar l'emergència climàtica a la conferència del Partit Nacional Escocès, el SNP. L’endemà, el dilluns 29 d’abril, el govern gal·lés va fer una declaració pareguda a través de la consellera d’Energia, Planificació i Afers Rurals, Lesley Griffiths.

Estos manifests simbòlics de tants partits polítics, per a canviar l’estratègia mediambiental i preocupar-se més pel clima, han sorgit a causa de la inquietud dels estudiants del moviment Fridays For Future promogut per l’adolescent sueca Greta Thunberg i, després, per l’aparició de la plataforma protagonista d’esta notícia. Extinction Rebellion va començar les protestes el novembre, ocupant ponts del centre de Londres.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENTS AL CEL: Arriba una de les millors pluges d'estreles de l'any" "MÉTEO: La pluja pot tornar aquesta setmana a la Comunitat Valenciana"