INVITACIÓ:

Unix-te al nou grup oficial de Facebook de ValenciaDiari, info al minut del Coronavirus. Clica ací, T'ESPEREM!

Alerta en el territori valencià per l'arribada de la borrasca 'Gloria' este diumenge

Este diumenge arriba el temporal de llevant a partir del migdia. Pluges abundants, neu, temporal de mar molt dur i ventades molt fortes
El temporal de mar serà duríssim en totes les costes valencianes | Twitter

Estem a les portes d'una llevantada que serà de primera categoria en tots els seus meteors a partir d'este diumenge, però que tindrà continuïtat de cara a la pròxima setmana. S'esperen ventades molt fortes, pràcticament huracanades, temporal marítim destacable, pluges que podrien superar els 100 l/m² en moltes zones del territori i la neu que podria deixar acumulacions de fins a 1 metre en les serralades interiors del territori valencià per damunt dels 1000 metres. L'Agencia Estatal de Meteorologia (Aemet), ja ha advertit amb diferents avisos de la situació que se'ns presenta de cara a les pròximes jornades.

 

Avisos per pluja, neu, temporal marítim i vent este pròxim diumenge en el territori valencià | Aemet

 

Espectacular descens de les temperatures acompanyat de ventades

Este diumenge, el més destacable serà el brusc descens de les temperatures en tot el territori valencià sense excepcions. Pel matí, encara no farà pràcticament fred, però al migdia el termòmetre seguirà baixant i els valors podran ser fins a 10ºC inferiors als d'este dissabte.

 

A demés, l'increment del vent de gregal (nord-est) farà que encara s'incremente més la sensació de fred, sobretot en el sud de València i Alacant. Al llarg de la vesprada, les ràfegues de vent seran molt fortes, fins i tot, huracanades. Es superaran els 90 km/h en moltes zones i no descartem que pugam arribar a més de 100 km/h en algun lloc.

 

Previsió de símbols per a este diumenge | Aemet

 

Pluges abundants i nevades destacables

L'altre factor a destacar seran les precipitacions este diumenge. Seran intenses en tot el territori valencià pràcticament sense excepcions. Pel matí, començarà a ploure moderadament per Castelló i, per la vesprada, les precipitacions es generalitzaran en tot el territori valencià. Les més abundants es concentraran en el cap de la Nau, en Xàbia, en la comarca de la Marina Alta (Alacant) i zones properes a la Safor (València), a on es podrien acumular fins a 50 l/m² este mateix diumenge.

 

D'altra banda, anirà entrant més aire fred i això provocarà que la cota de neu vaja clarament a la baixa al llarg de la vesprada i la nit. Inicialment, començarà nevant per damunt dels 1.000 metres, però a últimes hores de diumenge ho podrà acabar fent fins a 400 metres. 

 

En les zones més elevades del Sistema Ibèric sud i en els cims més elevats de la Serra de Mariola (l'Alcoià, el Comtat i la Vall d'Albaida), es podrien acumular gruixos de fins a 20 o 30 centímetres al llarg d'este diumenge.

 

Temporal de mar perillós

L'últim factor i no menys destacable a vigilar diumenge serà l'estat de la mar. Pel matí encara estarà prou tranquil, però a partir de migdia, juntament amb l'entrada de la llevantada en conjunt, s'alterarà notablement. Anirà de menys a més i a últimes hores de la jornada, les onades ja podrien superar els 4 metres d'alçada, especialment en el sud de València.

 

Clímax de la llevantada

La situació no s'acaba diumenge. I no només això, sinó que encara haurà d'arribar el plat més fort. Tot i que la cota de neu pujarà clarament a mesura que avancen els dies, entre dimarts i dimecres és quan esperem que les precipitacions, les ventades i el temporal siguen més destacables.

 

En tot l'episodi, es poden arribar a acumular fins a 200 litres/m² en les comarques del sud de València i nord d'Alacant i pràcticament 1 metre i mig de neu nova en les estribacions del sud del Sistema Ibèric.

 

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!