Troben en aigües italianes l’abocador més gran de residus del Mediterrani

La zona en qüestió està en l’estret de Messina, just entre l’illa de Sicília i la península d’Itàlia. Els experts han trobat un cotxe sencer, barques, mobles i molts plàstics
Imatge d'una de les barques trobades en el fons marí de Messina | Scientific Reports

 

Imàtgens lamentables les que ens arriben des d’Itàlia, a on s’ha descobert l’abocador més gran del fons marí Mediterrani. En concret, un grup d’investigadors italians ha fet esta greu trobada en l’estret de Messina, just entre l’illa de Sicília i la península italiana. Destaca especialment la quantitat i volum de residus que s’ha trobat, mai vista fins ara en aigües mediterrànies.

 

L’estudi ha sigut publicat en la revista ‘Scientific Reports’ i ha sigut encapçalat per Daniela Casalbore i Martina Pierdomenico, de l’institut de Geologia Ambiental i Geoenginyeria de Roma, i Francesco Latino Chiocci, de la Universitat de la Sapienza.

 

En concret, els experts han trobat objectes tan surrealistes com ara un cotxe sencer en el fons marí, unes quantes barques que es conserven en prou bon estat, mobles, canonades, persianes, material elèctric o d’obra, joguets o moltes classes de plàstic, com ara embolcalls, botelles o bosses. Estes són algunes de les deplorables imàtgens preses en este abocador improvisat de residus baix l’aigua:

 

Tria d'imàtgens d'alguns dels objectes trobats en el fons marí | Scientific Reports

 

 

 

Prop de 200 objectes cada 10 metres

La quantitat de residus és tan elevada que s’han comptabilitzat prop de 200 objectes procedents dels humans cada 10 metres en este punt del Mediterrani. Esta és la densitat més elevada registrada mai en un fons marí profund, ja que les imàtgens es van prendre a una profunditat d’entre 240 i 580 metres. Un robot va ser l’encarregat de fer un recorregut de més de sis quilòmetres baix l’aigua.

 

Sens dubte, el cotxe sencer descobert a 510 metres de profunditat és la trobada més surrealista i sorprenent que s’ha fet en esta investigació, així com 4 barques d’una empresa turística siciliana 40 quilòmetres més lluny d’on es troba la seu. Per ara, no se sap si esta empresa haurà d’assumir alguna classe de sanció.

 

Més dades dels objectes trobats

De tots els objectes trobats, més del 52% pertanyen a plàstics molls, mentres que el 26% són plàstics durs. A diferència del que molts poden pensar, la majoria dels residus procedixen de terra ferma, mentres que els procedents de la pesca tan sols representen un 0,9%. El 53% dels objectes són molt xicotets i fan menys de 10 centímetres, mentre que el 41% mesura més d’esta xifra.

 

El relleu de la zona fa que, en algunes zones, s’acumulen muntanyes senceres de residus. Els experts alerten dels greus perills per als ecosistemes que esta situació pot suposar i aposten per continuar la investigació per més zones del Mediterrani per a determinar l’abast del desastre.   

 

També et pot interessar...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!