La denúncia d'un veí de Monòver acaba amb dos detinguts en Burgos i 35 estafes aclarides en tota Espanya

Els estafadors també usurpaven la identitat d'algunes víctimes
Els estafadors sempre seguien el mateix modus operandi | Pixabay

Dos persones han sigut detingudes en Aranda de Duero (Burgos) com a presumptes autores de 35 delictes d'estafa i dos d'usurpació de l'estat civil en Alacant. Segons informa la Direcció de la Guàrdia Civil de la Comandància d'Alacant, els delictes es van cometre en l'any 2018.

35 delictes aclarits per una denúncia d'un veí de Monòver

El passat 2 de juny de 2020 un veí de Monòver, en la comarca del Vinalopó Mitjà (Alacant), va interposar una denúncia davant l'Equip ROCA d'Ibi per una presumpta estafa, en haver pagat 250 euros per a comprar un gos a través d'una coneguda pàgina d'internet dedicada a la compravenda d'objectes de segona mà

Una volta fet el pagament, el suposat venedor va intentar que li fera un segon abonament, d'altres 250 euros, perquè l'estafador assegurava que no havia rebut la quantitat convinguda. El denunciant va verificar amb el seu banc que els diners sí havien sigut rebuts, pel que va començar a sospitar que podria ser una estafa

Davant la negativa del comprador a fer el segon pagament, el suposat venedor li va enviar una fotografia amb un DNI, amb la finalitat de transmetre confiança a la víctima. A pesar d'això, el veí de Monòver no va arribar a caure en l'estafa per segona volta i va poder verificar que les seues sospites no eren infundades, ja que mai va arribar a rebre el gosset.

Sempre el mateix modus operandi

Una volta fetes les primeres gestions, es va saber que la persona que figurava com a titular del DNI enviat per part de l'estafador, constava en la base de dades policial com a autor d'altres estafes, comeses en diferents províncies. Per a unificar criteris i poder avançar en la investigació, es van estudiar totes eixes denúncies prèvies i es va poder saber que, en totes elles, s'havia rebut la mateixa fotografia amb eixe mateix document d'identitat i que totes les estafes s'havien fet amb el mateix modus operandi, encara que utilitzant diferents números de telèfon mòbil.

Gràcies a la investigació es va poder determinar que la persona titular d'este DNI en realitat es tractava d'una víctima més dels presumptes venedors, que estarien usurpant la seua identitat per a continuar cometent estafes. Esta víctima va interposar una denúncia el mes de març de 2020, davant la Policia Nacional d'Almeria, per haver patit una estafa amb les mateixes característiques. En esta ocasió, va ser el denunciant qui va enviar als estafadors una fotografia amb el seu DNI i a ell li van enviar una d'un DNI d'una altra persona estafada l'any 2019, identitat que els investigadors van poder confirmar que van arribar a usar durant més de 14 mesos.

Quant a la forma de pagament exigida pels estafadors, s'ha constatat que era sempre la mateixa en tots els delictes: els diners són ingressats per la víctima directament en un caixer automàtic, prèviament convingut i sol·licitat pel suposat venedor, a través d'una plataforma digital. L'estafador, per a poder extraure l'efectiu, rep una clau numèrica en el seu telèfon mòbil que és enviada a una aplicació de missatgeria instantània. D'esta manera l'estafador obté els diners del caixer sense necessitat d'aportar cap classe de document que acredite la seua identitat. 

D'esta forma, els estafadors s'haurien fet amb més de 2.000 euros de manera fraudulenta, és a dir, amb vendes que mai arribarien a materialitzar-se. 

Dos xics detinguts en Burgos

Finalment, els agents de l'Equip ROCA d'Ibi han donat amb la identitat vertadera dels dos presumptes estafadors; un espanyol de 20 anys i un romanés de 21, els dos establits en la localitat d'Aranda de Duero (Burgos). Els dos han sigut detinguts este dilluns 6 de juliol, gràcies a la col·laboració de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Burgos, que ha fet les detencions.

Se'ls imputen un total de 8 delictes d'estafa i 2 delictes d'usurpació d'estat civil, comesos en el que portem d'any 2020 i s'han aclarit altres 27 delictes lleus d'estafa, comesos durant els anys 2018 i 2019, si bé estos últims 27 no se'ls podrien imputar judicialment, pel fet que haurien prescrit.

Les províncies afectades per les numeroses estafes d'estes dos persones són Alacant, Almeria, Huelva, Múrcia, Palència, Pontevedra, Toledo i Sevilla. L'operació continua oberta per a aclarir l'existència de més possibles perjudicats.

Els dos detinguts ja han sigut posats a la disposició de l'autoritat judicial competent, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Novelda (Alacant), qui ha decretat l'ingrés en presó provisional d'un d'ells, el xic de 21 anys, a l'espera de juí.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Actualitzat: Dos ferits en un greu incendi en una nau industrial d'Aldaia" "Xoc entre dos camions en l'A-3"