18 detinguts per més de cent estafes nigerianes en internet, algunes d'elles en el territori valencià

Els autors de l'estafa adquirien diferent material comprometent un pagament que mai arribaven a fer al venedor
Han recuperat un gran número d'aparells electrònics | Pixabay

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació REBORN II, ha detingut en Biscaia a 18 persones i ha investigat a altres 13 per cometre més de cent estafes nigerianes en internet per tot el territori nacional. 


Les investigacions es van iniciar el mes de novembre de 2019, després de rebre denúncies procedents de quasi totes les comunitats autònomes sobre estafes a través d'internet, procedents del País Basc, a on residixen els presumptes autors dels fets.


El modus operandi dels ara detinguts consistia en contactar amb les víctimes a través de coneguts portals web de compravenda, i després de negociar la compra d'un objecte, sense regatejar el preu i fins i tot oferint més diners per les despeses d'enviament, acordaven la remissió de l'article al mateix temps que el pagament, no arribant a produir-se mai la transacció econòmica.

Dificultats en la negociació

Continuant amb l'engany, els autors, per a fer vore que s'efectuava la transacció, se servien de comptes de correu electrònic suplantant la marca del portal web de compravenda o d'entitats bancàries, enviant correus falsos de confirmació de pagament.

Una volta rebuts els articles, els membres de la xarxa els venien en botigues de compra-venda de segona mà, servint-se sovint d'altres persones, dificultant així encara més la investigació. 


En la primera fase, els investigadors van obtenir gran quantitat de noves denúncies per tot el territori nacional, així com perjudicats que encara no havien denunciat els fets. Després d'això, es van conseguir recuperar molts objectes venuts pels investigats com a telèfons mòbils, electrodomèstics, videoconsoles, ordinadors, entre altres objectes.

Més d'un centenar de delictes

Posteriorment en una segona fase es va descobrir que es tractava de persones assegudes en el País Basc i que estarien usant les denominades estafes nigerianes per a enriquir-se.

Algunes d'estes persones executarien les estafes amb ajuda de membres de la seua pròpia família, els qui al seu torn contactarien amb els receptors dels diners obtinguts il·lícitament que era enviat a Nigèria. 


La Guàrdia Civil ha conseguit esclarir en el País Basc més d'un centenar de delictes d'estafa comesos en Múrcia, Alacant, Sevilla, València, entre altres ciutats espanyoles. Els detinguts han sigut posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció núm. 2 dels de Barakaldo (Biscaia).

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Greu incendi forestal declarat en Alacant" "Tràgic! Mor en un accident de trànsit en Torrevieja"