Les huit millors paraules i expressions valencianes

La llengua valenciana està caracteritzada per la seua riquesa i varietat entre les diferents comarques del territori valencià

Si hi ha alguna cosa que fa especial els idiomes són aquelles paraules o expressions típiques que no tenen traducció literal. Es tracta de paraules que a més tenen una forta tradició i que a vegades sols un grup reduït de persones fa ús d'elles. La llengua valenciana està caracteritzada per la seua riquesa i varietat entre les diferents comarques del territori valencià. És tant la seua varietat, que fins i tot l'accent canvia d'un poble a un altre d'una mateixa comarca. No obstant això, hi ha un conjunt de paraules o expressions que tots els valencians coneixen i que en algun moment les han fet servir. 

1-Desfici/desficiós: Segons el diccionari normatiu Valencià signfica: "agitació o causa per un mal físic o moral". Tanmateix, és una de les paraules que es pot utilitzar en diferents contextos, però normalment els valencians el gasten en eixos moments que estan a casa, avorrits, sense cap plan, matant les hores. 

2-Pudent: Este adjectiu també és un dels més coneguts entre els valencianoparlants. Un dels significats que recull el Diccionari Normatiu Valencià, "que manifesta mal geni, que és massa exigent amb els altres". Este significat s'adaptaria prou al ús que fan els valencians d'esta paraula aplicada a quan alguna persona es queixa de tot o s'ha alçat amb el peu esquerre. 

3-Destrellatat: Els valencians solem dir: "D'on no hi ha res, no es pot traure". Així l'adjectiu destrellat s'aplica a aquelles persones que no tenen "trellat", és a dir, que no pensa les coses abans de fer-les. 

4-Mante: Amb esta paraula els valencians interpel·len a algú, normalment una persona adulta a un jove. A més, esta paraula sol anar a l'inici en moltes frases típiques com: "Mante, que t'aguante ta mare" o "Mante tu de qui eres"? 

5-Malícia: Pronunciat moltes vegades com "malicsia", els valencians la solem gastar quan tenim mania a algú. 

6-Coentor: Per a esta paraula són molts els sginificats que es poden trobar. En primer lloc, l'expressió "tinc coentor" fa referència a que alguna part del cos et pica o et fa mal. Però també hi ha un altre ús que els valencians solen fer quan alguna persona no va ben combinada amb peces de roba, aleshores és molt típic dir: "Què coenta, va esta persona", per exemple. 

7-Figamolla: Apel·latiu referit a les dones que es queixen un poc de tot, de plorar fàcil o amb poca espenta. També hi ha una altra expressió molt coneguda "la delicà de Gandia" que també recull el mateix significat. 

8-Mudat: Esta paraula equival a "vestir de diumenge". Mentre per a la resta dels espanyols és un mot estrany, quan els valencians tenen algun acte com ara una boda o un bateig és molt típic dir "Què mudat vas!" fent referència a la elegància del vestit de la persona. 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"LLISTA: Les 5 millors pastes de dents del mercat i les que no has de comprar MAI" "LLISTA: Les 5 millors pastes de dents del mercat i les que no has de comprar MAI"