El rei Felip no visitarà Catalunya fins després del 21-D

La seua presència, durant les campanyes electorals, es podria interpretar de manera negativa
El rei Felip aplaça les seues visites a Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

El rei Felip VI no vol que se l'involucre més amb el conflicte polític a Catalunya. Per això, ha optat per fer un pas al costat i no realitzar cap viatge institucional, fins una vegada superades les eleccions del 21 de desembre, cancel·lant, d'esta manera, la seua assistència a l'entrega de Medalles d'Honor i dels premis Carles Ferrer Salat del Foment del Treball Nacional.

Així ho ha informat 'La Razón', on s'assegura que fonts properes a la Casa Reial han confirmat el seu anunci de no anar a l'esdeveniment, al qual assistia des que va prendre representació de la corona el 2014 quan, en un acte encapçalat per l'aleshores President, Artur Mas, li va assegurar que «la primera responsabilitat de totes les institucions és garantir la nostra convivència en pau i llibertat».

Tres anys més tard, l'acte no comptarà, per primera vegada, amb representació monàrquica. Tampoc hi haurà President de la Generalitat, ja que Carles Puigdemont es manté a Brussel·les, a l'espera que es resolga la seua situació judicial. Per tant, només Mariano Rajoy, president del govern espanyol, presidirà l'entrega dels premis.

Sense visites per les campanyes

Amb este anunci, Felip VI posa punt final a les seues visites a Catalunya, fins a una vegada se superen les eleccions del 21 de desembre. A partir del dia 5 del mateix mes, inicien les campanyes electorals entre els diferents partits amb representació política, durant les quals el rei ha anunciat que no farà cap acte institucional, per no afectar a aquestes.

Segons les mateixes fonts de la Casa Reial, es considera que la visita de Felip podria generar molts punts de vista diferents, podent-se utilitzar d'una manera negativa a l'esperada, motiu pel qual s'ha considerat més oportú que els actes de la reialesa no es produeixen fins una vegada decidit el pròxim President de la Generalitat.


Visites mensuals fins a l'agost

L'última vegada que Felip VI va valorar públicament la situació de Catalunya va ser el 3 d'octubre, després de la celebració del referèndum, on el monarca va criticar la consulta, atacant l'acte de votar, però sense comentar l'actuació policial. En aquell moment, va considerar que «el país resoldrà l'inacceptable intent de secessió per mitjà de la Constitució».

Poc més d'un mes abans, el 26 d'agost, es va produir l'última visita del rei a Catalunya, amb motiu de la manifestació a Barcelona en contra del terrorisme, després dels atacs a la capital i a Cambrils. Fins aleshores, les visites es produïen pràcticament de manera mensual, sent el 25 de juliol i el 29 de juny les dos últimes vegades que Felip va xafar terres catalanes.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Última hora: Nova important retenció a la V-30 a causa d'un accident de trànsit" "Este serà l'acte destinat a recordar l'aniversari de la mort de Rita Barberá"