Es reduïxen a dos els possibles casos de listeriosi en territori valencià

Una de les tres persones afectades continua ingressada

Les dos embarassades sospitoses de patir listèria han donat negatiu | Cedida

ACTUALITZAT 09/09/2019 14.20 hores. La Conselleria de Sanitat ha descartat un dels tres casos sospitosos de listeriosi en territori valencià, pel que actualment ha rebaixat a dos els casos baix sospita d'esta infecció. L'administració ha informat este matí de dilluns que els possibles casos afectats es troben un en València i un en Alacant.

Donen l'alta a l'únic hospitalitzat valencià

ACTUALITZAT 05/09/2019 15.14 hores. L'única persona que estava hospitalitzada en territori valencià per símptomes derivats d'una possible infecció per listeriosi ha sigut ja donada d'alta, segons ha confirmat este dijous la Conselleria de Sanitat. Actualment hi ha encara tres casos en investigació en l'àmbit valencià: dos de la província de València i un d'Alacant.

Es reduïxen a tres els possibles casos

ACTUALITZAT 02/09/2019 13.42 hores. La Conselleria de Sanitat ha descartat un dels quatre casos de possible listeriosi que s'estaven investigant en territori valencià en donar negatiu. Encara es mantenen tres en investigació, dos de la província de València i un d'Alacant. A més, una de les tres persones afectades continua ingressada a l'espera dels resultats de les analítiques.

Es tornen a elevar a quatre els possibles casos

ACTUALITZAT 29/08/2019 17.45 hores. Un nou cas de possible listeriosi en el territori valencià, en concret, en la província de València. En total, són quatre els encara possibles afectats pel bacteri listèria (dos en València i un en Alacant). L'home, que es trobava encara hospitalitzat, ja ha sigut donat d'alta este migdia, tot i que es farà una altra prova. 

Les dos embarassades donen negatiu

ACTUALITZAT 29/08/2019 12.25 hores. Dels cinc possibles casos valencians de listeriosi, ja se n'han descartat dos. La dona alacantina embarassada, que encara estava pendent de conéixer els resultats, ha donat negatiu en les diferents anàlisis. 

En estos moments, els casos sospitosos es reduïxen a tres. Dos de la província de València i uno d'Alacant, segons ha avançat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, este dimecres pel matí. Barceló també ha afegit que només un home està hospitalitzat en estos moments i que s'espera que li donen l'alta en les pròximes hores.

Un resultat positiu, un negatiu

ACTUALITZAT 28/08/2019 14.15 hores. Un home valencià ha donat positiu en l'anàlisi d'excrements, segons ha avançat el diari 'Levante-EMV'. El pacient és un dels hòmens ingressats que es troba en l'Hospital 9 d'Octubre de València. Tot i això, la Conselleria de Sanitat ha afirmat que encara no es pot confirmar definitivament el primer cas valencià d'esta malaltia, perquè encara cal conéixer l'anàlisi de sang i «una tercera prova» que confirme la listèria.

A banda d'este possible cas, que presenta una simptomatologia lleu, una de les dos dones embarassades ha deixat d'estar baix sospita, ja que ha donat resultats negatius. Amb tot, continuen havent cinc casos en observació, ja que en les últimes hores s'ha incorporat un nou possible cas, en la província d'Alacant, que està en estudi. Els cinc afectats valencians tenen en comú que havien consumit carn metxada en Andalusia, recentment. Tot i que cap d'ells ha sabut confirmar de quina marca es tractava. Això sí, en cap cas el producte s'ha comercialitzat en el territori valencià.

Dos hòmens valencians hospitalitzats

ACTUALITZAT 28/08/2019 12.50 hores. Dos dels cinc afectats de listeriosi en territori valencià es troben hospitalitzats, segons ha avançat la Conselleria de Sanitat. Els resultats de les proves dels tres hòmens i les dos dones embarassades afectades en les províncies de València i Alacant, respectivament, encara no es coneixen.

Salut Pública ha afirmat que fins a set pacients es van fer proves en el territori valencià, tot i que han sigut negatives. La Conselleria, ha afirmat que la raó de la tardança en el coneixement dels resultats dels cinc afectats és que «han acudit més tard als seus centres de salut».

Dos embarassades valencianes entre els cinc confirmats

ACTUALITZAT 27/08/2019 16.15 hores. Les cinc persones sospitoses de patir listeriosi en el territori valencià són tres hòmens i dos dones embarassades. Segons ha afirmat en un comunicat la Conselleria de Sanitat, tres d'ells són de la província de València i dos d'Alacant. En tots els casos, els possibles afectats afirmen haver consumit carn entatxonada en Andalusia, però no saben ni l'origen ni la marca.

Davant d'estos casos, Salut Pública activa el protocol corresponent que consistix en fer una analítica i, després, una prova d'excrements per a confirmar el resultat final, del que s'informarà una volta siga definitiu. Ana Barceló, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, ja va afirmar este dilluns que a nivell valencià no hi ha «cap risc» perquè la carn afectada no s'ha introduït ni comercialitzat en la nostra comunitat autònoma.

Cinc casos sospitosos de listeriosi en territori valencià

El Ministeri de Sanitat ha elevat este dilluns a 195 els casos confirmats de persones afectades pel brot de listeriosi per consum de carn entatxonada industrial de la marca 'La Mechá' elaborada per una empresa situada en el municipi de Sevilla. A més hi ha 22 casos considerats probables i altres 64 sospitosos que estan en investigació en diverses comunitats autònomes, 5 d'ells en el territori valencià.

Segons les dades del ministeri, als 193 afectats d'Andalusia, amb 7 nous casos confirmats des de divendres passat (158 en Sevilla, 17 en Huelva, 10 en Cadis, 4 en Granada i 4 en Màlaga), se sumen ara els dos casos confirmats per laboratori (1 en Aragó i 1 en Extremadura). A més es troben els 22 casos probables (6 em Aragó, 6 en Astúries, 9 en Castella-la Manxa i 1 en Castella i Lleó), i els 64 casos sospitosos i/o en investigació (9 en Castella-la Manxa, 16 en Castella i Lleó, 21 en Extremadura, 10 en Madrid, 2 en Melilla i 5 en València). A més, els casos últims casos notificats en Catalunya, finalment han resultat negatius.

El ministeri també ha assenyalat, en la seua actualització de dades, que les autoritats franceses van notificar el passat 23 d'agost, via Sistema d'Alerta Precoç i Resposta de la UE, un cas confirmat de listeriosi en un ciutadà anglés, diagnosticat en França el 16 d'agost i amb antecedent de consum d'una carn freda de porc en Sevilla el dia 13 d'agost. El producte va ser consumit per 4 persones més durant un àpat en Sevilla i totes elles van emmalaltir, segons Sanitat.

Encara que la major part del producte ha sigut distribuït en Andalusia, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha informat que una xicoteta part del producte es va vendre a distribuïdores d'altres comunitats, però d'acord amb les últimes informacions disponibles, la major part del producte no va arribar a eixir d'Andalusia o va ser retornat a origen. En tot cas, Sanitat informa que la distribució inicial del producte va ser de 225 kg en Madrid, que al seu torn va redistribuir xicotetes quantitats en Castella-la Manxa, Castella i Lleó; 10 kg en Badajoz i una xicoteta quantitat de producte en Adeje (Tenerife).

Carn 'La Mechá' | Cedida

 

Confirmats dos casos de gossos amb listèria

La Confederació Empresarial Veterinària Espanyola (CEVE) ha informat de dos casos de gossos amb listeriosi que van consumir la carn entatxonada de 'La Mechá', contaminada amb el bacteri 'Listèria monocytogenes' i que ha produït un brot en diversos punts de la geografia espanyola, principalment Andalusia, amb dos morts i quasi 200 afectats.

Els veterinaris han denunciat el cas d'un gos afectat, «altament sospitós» de tindre listèria. Es tracta d'un llebrer de 10 anys que ha mostrat «símptomes digestius» després d'ingerir carn contaminada. Els propietaris, una família amb diversos afectats hospitalitzats en Màlaga a causa del brot, van acudir a un centre sanitari veterinari divendres passat per les sospites que la seua mascota puguera estar infectada.

CEVE ha confirmat també el segon cas d'un altre gos que va tindre accés «de manera accidental» a una quantitat de carn contaminada que s'havia rebutjat. L'animal, que ja ha sigut donat d'alta, va ser portat «immediatament» a un hospital veterinari de Sevilla, on se li ha practicat un llavat d'estómac i se li ha administrat un tractament antibiòtic preventiu.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"⚫🛩 TRÀGIC: Noves notícies sobre l'accident d'un avió de l'Exèrcit en Múrcia" "ÚLTIMA HORA VALÈNCIA: Xic, de 20, ataca amb una destral a la policia en Burjassot"