El PP no anirà a la manifestació per l’habitatge però assegura que ‘compartix el cabreig de la gent que clama’

Compromís i PSPV animen a la ciutadania a sumar-se a la protesta per a exigir que es garantisca el seu dret i “no es faça negoci”

VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)

El PP no acudirà a la manifestació d’este dissabte a València pel dret a l’habitatge, la defensa del territori i contra la turistificació, però ha assenyalat que “compartix el cabreig de la gent que clama per habitatge públic”. Així ho ha indicat el portaveu ‘popular’ en l’ajuntament de la capital valenciana, Juan Carlos Caballero, que ha assegurat que l’accés a l’habitatge és “un assumpte de ciutat” que la seua formació i el govern local compartixen també.

Caballero s’ha pronunciat així després de la Junta de Govern Local del consistori, preguntat per si el PP assistirà a esta manifestació. “El PP com a partit no va a la manifestació, però compartix el cabreig de la gent que clama per habitatge públic a València”, ha exposat.

Després d’això, el també portaveu de l’executiu de PP i Vox que presidix María José Catalá (PP) ha al·ludit a la gestió entre 2015 i 2023 del govern progressista anterior i ha reiterat que “en huit anys” va fer “catorze habitatges” de “promoció pública”. “Este és el llegat que l’esquerra pretén que els valencians oblidem, però mai se’ns va a oblidar. Durant els huit anys de govern d’esquerra es van oblidar del dret a l’habitatge dels valencians i es va disparar el preu de l’habitatge”, ha afirmat.

El representant del PP ha apuntat que “tots els informes que ara revelen el percentatge que s’ha elevat el preu de l’habitatge són respecte als anys en els quals l’esquerra va governar” i ha insistit que la seua formació compartix “certes reivindicacions que té esta manifestació” i el “cabreig” de la ciutadania, al mateix temps que s’ha assenyalat que el seu grup treballarà “per a resoldre-ho”.

No obstant això, Juan Carlos Caballero ha remarcat que el seu partit descarta “polititzar”. “El que no anem a fer és polititzar”, ha dit. “El que no anem a fer és com l’esquerra. L’esquerra segurament participe, però no reconeixerà que és la responsable del problema que a dia d’avui tenim”, ha afegit.

Preguntat per la Llei de l’Habitatge estatal, el portaveu ‘popular’ ha respost que “no és la mesura correcta”. “La limitació dels lloguers, no soluciona el problema”, ha apuntat. “Ací estem parlant també d’una falta d’oferta d’habitatge. El que aconseguiríem, topant el preu del lloguer, és justament que es retirara oferta del mercat i això no contribuiria justament a baixar o a limitar el preu del lloguer perquè el que els propietaris farien seria directament retirar l’oferta del mercat”, ha exposat.

Caballero ha destacat que l’equip de Catalá treballa “de forma incessant” perquè “hi haja habitatge públic, de lloguer assequible, de lloguer social” i per a “multiplicar també les ajudes al lloguer” amb la finalitat de que es “puguen optar a este habitatge en la ciutat de València”. “El que estem fent és augmentar l’oferta perquè baixen els preus”, ha determinat.

“UN PROBLEMA FONAMENTAL”

Des de l’oposició en el consistori, Compromís i PSPV han animat este divendres a la ciutadania a sumar-se a la manifestació de demà per a exigir que es garantisca el dret a l’habitatge i “no es faça negoci amb ella”.

Així, la portaveu de Compromís, Papi Robles, ha confirmat que acudiran a títol individual, com ha sol·licitat l’organització, perquè és “un problema fonamental”: “les persones no poden viure en la nostra ciutat perquè ens està arrasant una plaga d’apartaments turístics”. Sobre este tema, ha criticat que el Govern de Catalá “no està paralitzant” el creixement d’apartaments turístics malgrat la moratòria.

Robles ha assenyalat que el seu partit se suma a les reivindicacions de la plataforma que es topen els preus de lloguer engegant la llei d’habitatge, que és “una molt bona eina” per a paralitzar-los de “manera immediata”. A més, reclamen prohibir “de manera definitiva en el pla general la implantació de nous apartaments turístics, perquè no deixar viure en la nostra ciutat”, així com delimitar el nombre de cruceristas. “Ahir mateix patim una altra invasió de cruceristas”, ha lamentat.

A més, ha exigit a Catalá que comence a comprar tots els habitatges possibles “manera immediata” exercint el dret de tempteig i retracte perquè “les persones ja no poden esperar més”. “Hem de paralitzar l’augment desbocat que tenim del preu de l’habitatge, del lloguer i generar habitatge públic a la qual es puga accedir”, ha exigit. En este sentit, ha assenyalat al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que l’habitatge públic “ha de ser per sempre i no per a que als 15 anys algú es dedique a fer negoci amb ella”.

Pel seu costat, el portaveu socialista, Borja Sanjuan, ha animat a tots els valencians a sumar-se a la manifestació per a “demanar que s’aplique la Llei d’habitatge a la ciutat de València” i per a “demanar una intervenció en el mercat de l’habitatge que garantisca este dret”.

Sobre este tema, ha criticat que Catalá està “boicotejant l’aplicació de la Llei d’habitatge perquè és una llei de Pedro Sánchez”. “Catalá acostuma a dir que tot és culpa de Pedro Sánchez, però no assumix cap responsabilitat pròpia ni fa absolutament res de les coses que té en la seua mà”, li ha retret.

ÚLTIMES NOTÍCIES