La Justícia italiana ordena la tornada dels migrants traslladats a Albània

MADRID, 18 (EUROPA PRESS)

Un tribunal de Roma ha declarat hui divendres il·legal la reclusió a Albània dels migrants traslladats esta mateixa setmana des d’Itàlia i ha ordenat la seua tornada, baix l’argument que els països de procedència d’estes persones, Bangladesh i Egipte, no poden considerar-se segurs.

El Govern italià va noliejar esta setmana un buc militar amb 16 sol·licitants d’asil perquè havien d’esperar a Albània la resolució dels seus respectius casos. Poc després del trasllat, ja es va ordenar la volta de dos possibles menors i de sengles declarats vulnerables a la seua arribada.

Ambdues catalogacions invalidaven la seua possible reclusió, en virtut d’un acord que establix també que només podien ser traslladats a sòl albanés migrants procedents de països segurs. La secció migratòria del Tribunal de Roma ha entès que tampoc es dona este requisit per als quals romanen encara a Albània, segons la cadena RAI.

“Els dos països dels quals procedixen els migrants, Bangladesh i Egipte, no són segurs”, resa la sentència, en la qual s’al·ludix a una resolució prèvia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 4 d’octubre. En esta resolució, el TJUE incidix que el dret comunitari prohibix designar com segur un tercer país si no es pot catalogar com a tal en tot el seu territori i per al conjunt dels seus ciutadans.

En este sentit, la cort de Roma ha determinat l’anul·lació de l’ordre de detenció policial dictada contra els migrants –almenys quatre, segons la sentència–, la qual cosa impliquen per tant que no poden quedar detinguts. Sosté que només a Itàlia està garantida la llibertat a la qual tenen dret.

LA POLÍTICA DE MELONI

L’inici d’este programa de trasllats va suposar l’engegada d’un dels plans estavella del Govern de Giorgia Meloni per a combatre la immigració irregular i dissuadir futures arribades. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, va advocar esta setmana per estudiar el pla italià per a la seua possible expansió a l’àmbit de la UE, en vespres d’un Consell Europeu que va asseure les bases per a estudiar “noves formes” de reduir la immigració.

Poc després que isquera a la llum la sentència, Meloni, de visita a Jordània i Líban, ha carregat en xarxes socials contra els principals partits opositors per intentar que Brussel·les òbriga un expedient a Itàlia per enviar migrants a Albània, una “vergonya” en la seua opinió. “Alguns partits italians estan instant a Europa a sancionar al seu propi país i als seus propis ciutadans amb l’únic objectiu d’atacar políticament a este Govern”, ha lamentat.

ÚLTIMES NOTÍCIES