Israel bombardeja les seus de la xarxa financera d’Hezbol·là

Registrats bombardejos en les proximitats de l’aeroport de Beirut

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

Israel ha anunciat una ofensiva contra objectius de l’Associació Al Qadr al Hasán, considerada l’ala financera del partit-milícia xiïta libanesa, que inclou bombardejos a la regió de la Becà, concretament a Baalbek i Hermel, i també a la capital libanesa, Beirut.

El portaveu de l’Exèrcit israelià, Daniel Hagari, ha explicat que atacaran les instal·lacions i sucursals de l’organització bancària en tot el país, per la qual cosa insta a la població a distanciar-se immediatament de les mateixes.

“En uns minuts anem a emetre ordres d’evacuació als veïns de Líban a Beirut i altres zones perquè evacuen els llocs utilitzats per a finançar l’activitat terrorista d’Hezbol·là”, ha apuntat. “Subratlle que qui estiguen prop d’estos llocs utilitzats per a finançar l’activitat terrorista d’Hezbol·là ha d’allunyar-se immediatament”, ha afegit.

Esta ofensiva inclou “molts llocs” que seran atacats “en les pròximes hores” i “més objectius durant la nit”. “En els pròxims dies anem a revelar com Iran finança l’activitat terrorista d’Hezbol·là utilitzant institucions civils i associacions com a cobertura”, ha avançat.

Hagari ha argumentat que Hezbol·là utilitza esta institució com un banc per a pagar salaris als seus membres i donar suport a civils. Unes 300.000 persones, la majoria civils, fan ús dels seus servicis.

Poc després de l’anunci israelià, l’agència de notícies libanesa NNA ha informat de més d’una desena d’explosions en els suburbis de Beirut, inclòs un atac contra una sucursal situada en les proximitats de l’Aeroport Internacional Rafic Hariri (a la capital, així com en altres punts del país).

En total s’han emès ordres israelianes d’evacuació per a almenys 15 edificis en les quals s’insta a la població a mantenir-se a almenys 500 metres.

L’Associació Al Qadr al Hasán és una organització sense ànim de lucre fundada el 1983, segons la televisió En Manar, afí a Hezbol·là. Oferix préstecs sense interessos seguint els preceptes financers islàmics amb el format de microcrèdits.

Després dels atacs, l’organització ha subratllat que ha pres mesures per a “protegir els dipòsits” dels seus clients. “És important assenyalar que la fundació ha pres totes les mesures necessàries des de l’inici de la guerra. Estes mesures són suficients per a salvaguardar els dipòsits i la confiança dels ciutadans, els seus béns i els fruits del seu treball. Ull per ull, dent per dent”, ha advertit l’entitat en un comunicat.

El Centre d’Operacions d’Emergència del Ministeri de Salut de Líban ha anunciat que 2.464 persones han mort i 11.530 han resultat ferides des de l’inici dels bombardejos israelians fa més d’un any, registrant 16 morts i 59 ferits durant les últimes 24 hores.

La zona més afectada és la governació del Sud, amb onze morts i 27 ferits, si bé en la governació de Nabatié ha registrat cinc morts i 23 ferits. A la de Beká hi ha hagut també nou ferits, segons un comunicat publicat per la cartera ministerial en el seu perfil de la xarxa social X.

L’Exèrcit israelià va deslligar a la fi de setembre una nova invasió de Líban després de dies d’intensos bombardejos i atacs contra el país, inclosa l’explosió coordinada de milers de dispositius de comunicació, després de més d’onze mesos de combats amb Hezbol·là.

El repunt de les hostilitats s’emmarca en els enfrontaments des de fa prop d’un any, després que Hezbol·là atacara territori israelià un dia després dels atacs perpetrats el 7 d’octubre del 2023 pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) i altres faccions palestines, que van portar a Israel a deslligar una cruenta ofensiva contra la Franja de Gaza.

ÚLTIMES NOTÍCIES