Anticorrupció demana l’ingrés a la presó de Zaplana després de ser condemnat per Erial

L’Audiència de Valencia celebrarà el 7 de novembre una vista perquè les parts es pronuncien sobre la petició

VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)

Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat l’immediat ingrés a la presó de l’expresident de la Generalitat Valenciana i exministre ‘popular’ Eduardo Zaplana després de ser condemnat a 10 anys i cinc mesos de presó per la trama de les ITV en el conegut com cas Erial.

El fiscal encarregat del procediment aprecia risc de fugida i, per este motiu, ha sol·licitat el seu ingrés en la presó malgrat que la resolució judicial no és ferma encara, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la decisió. El pròxim 7 de novembre se celebrarà una vista a l’Audiència de Valencia perquè les parts es pronuncien sobre esta petició.

El ministeri públic ha realitzat esta petició una setmana després de conèixer-se la sentència dictada per la secció quarta de l’Audiència Provincial de Valencia que condemna a Zaplana a presó després de veure provat que va percebre comissions per l’adjudicació entre 1997 i 2003 d’estacions d’ITV de la Comunitat Valenciana i les va canalitzar a través d’una complexa estructura societària tant a Espanya com en països com Panamà o Luxemburg i amb comptes a Andorra.

El tribunal li declara autor dels delictes de prevaricació, suborn, falsedat documental i blanqueig de capitals i li imposa també un total de 17 anys i 10 mesos d’inhabilitació per a ocupació o càrrec públic, tres anys d’inhabilitació per a l’exercici de la seua professió i multes que en total superen els 25 milions d’euros. Li absol, en canvi, del delicte de grup criminal.

L’Audiència també imposa penes d’entre un any i tres mesos i cinc anys de presó a altres sis acusats en el mateix procediment, mentre que absol als huit encausats restants, entre els quals figura un altre expresident del Govern valencià, José Luis Olivas, en este cas, que havia sigut acusat pels parcs eòlics.

Els condemnats junt amb Eduardo Zaplana són l’advocat i assessor fiscal Francisco Grau; l’antic cap de gabinet a la Presidència de la Generalitat Juan Francisco García; l’amic i testaferro de l’expresident Joaquín Miguel Barceló, i els empresaris Juan i Vicente Cotino –nebots del que va ser expresident de Les corts i exdirector general de la Policia, Juan Cotino, que va estar investigat en la causa fins a la seua defunció– i Francisco Pérez.

Al primer d’ells (Grau) els magistrats li condemnen a cinc anys de presó i multa de 20 milions d’euros per un delicte de blanqueig de capitals –la seua dona està absolta com a partícip a títol lucratiu d’este delicte– mentre que a Juan Francisco García li imposen dos anys i 11 mesos, inhabilitació i multes per prevaricació, suborn, falsedat i blanqueig, després d’apreciar la concurrència de l’atenuant de confessió com molt qualificada. A la seua dona, la sala la condemna com a partícip a títol lucratiu del delicte de blanqueig de capitals.

Per la seua banda, l’empresari José Cotino ha sigut condemnat a dos anys i a multa per un delicte de suborn i el seu germà Vicente, a tres anys i cinc mesos per este delicte, juntament amb els de falsedat i blanqueig. L’Audiència ha imposat un any i tres mesos de presó per blanqueig a Joaquín Miguel Barceló i un any i sis mesos de presó a Francisco Pérez.

En el cas de Barceló, Juan Francisco García i els germans Cotino, la sala ha tingut en compte l’atenuant analògic de confessió com “molt qualificada”, donada la confessió efectuada i el reconeixement dels fets en el juí oral, que va suposar una “efectiva col·laboració” amb l’administració de justícia. Esta confessió va permetre que la vista es “alleugerira considerablement”, va afavorir aconseguir l’esclariment dels fets i va facilitar “de manera rellevant” l’enjudiciament.

Els absolts són, a més de Olivas, l’exdiputada ‘popular’ Elvira Suanzes i el seu germà Saturnino; la secretària de l’exministre, Mitsouko Henríquez; els empresaris i coneguts de Zaplana com Ángel Sales; Robert Edgar Bataouche; Pedro Romero i Carlos Gutiérrez. Igualment, absol a les persones jurídiques.

ÚLTIMES NOTÍCIES