La pirotècnia protesta: «Amb els dits de les mans ens sobren els tirs que hem fet en un any»

Els pirotècnics demanen treballar perquè «ja no aguanten i disparar sense gent» igual que se celebren partits de futbol o bàsquet

Sector de la pirotècnia protesta en València
Demanen fer 'mascletaes' sense públic | Roberto Solana

El sector de la pirotècnia s'ha concentrat este dilluns en la plaça de l'Ajuntament de València, data en la que havia d'haver-se disparat la primera 'mascletà' del calendari de les festes falleres, per «una situació que suposarà la desaparició d'un sector emblemàtic amb profundes arrels valencianes». Els pirotècnics demanen treballar perquè «ja no aguanten i disparar sense gent» igual que se celebren partits de futbol o bàsquet: «Amb els dits de les mans ens sobren els tirs que hem fet en un any», han lamentat.

Durant la protesta, l'Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (PiroVal) ha llegit un manifest per a «reivindicar la importància del sector a nivell cultural, tradicional i de l'ofici artesà». Després, al crit de 'Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà', la mateixa que pronuncien cada dia de l'1 al 19 de març les falleres majors per a donar inici als tirs, han encés una traca per a denunciar l'«abandó» que patixen i reclamar que se'ls permeta treballar.

«La desaparició del sector pirotècnic arrossegarà la pèrdua d'una bona part de les tradicions centenàries com 'mascletaes', 'cordàs', 'despertàs', 'passejàs', 'tro de bac' o 'correfocs' i implicarà la mort d'un sector artesà autòcton. Som un dels pilars fonamentals de la festivitat fallera i, en cas de desaparéixer, correria risc l'acreditació de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat», han alertat. 

Han demanat «ajudes i col·laboració per al manteniment del sector»

«És viable i segur celebrar espectacles en determinades condicions, completament compatibles amb les mesures de seguretat per a evitar la propagació del Covid-19», han ressaltat. PiroVal ha fet una crida als ajuntaments valencians perquè «celebren les festes patronals de la campanya estival 2021 amb focs artificials amb una o més ubicacions si fora necessari. És segur i la gent ho necessita després de tant de temps de tristesa i restriccions», han insistit.

També han demanat «ajudes i col·laboració per al manteniment del sector, com el pagament de despeses fixes», i «exempcions d'aplicació de les normatives autonòmiques i locals referent a l'ús de material pirotècnic en via pública per particulars».

«Excepte reunions simbòliques mancades de contingut per part de l'Ajuntament, no s'ha conseguit mantindre cap reunió productiva ni posar en marxa una taula de treball», han lamentat, al mateix temps que han agregat que per part de la Generalitat «no han rebut ni tan sols cap contestació a les contínues peticions de reunions».

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari