Rècord anual en trasplantaments pulmonars de l'Hospital La Fe de València

Fins a 11 intervencions en un mes
Imatge d'arxiu de l'Hospital La Fe | El País

L'Hospital La Fe de València ha superat el seu propi rècord anual amb un total de 68 trasplantaments pulmonars en 2019. L'equip de Cirurgia Toràcica ja havia conseguit un màxim de 65 trasplantaments l'any 2017, que se sumen als més de 800 trasplantaments pulmonars des de l'inici del programa del centre hospitalari.

El cap de servici de Cirurgia Toràcica, Alfonso Morcillo, ha destacat que este augment en l'activitat trasplantadora duta a terme quasi al 100% en pacients adults s'ha fet, en part, «gràcies a l'augment de la donació d'òrgans en asistolia». Es tracta d'un augment pròxim al 40% des de l'any 2016 gràcies als programes desenvolupats per la ONT en tota Espanya, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

En este sentit, el responsable de la Coordinació de Trasplantaments de l'Hospital La Fe, Juan Galán, ha remarcat que este resultat «demostra la rellevància del treball fet en equip pels servicis implicats en el trasplantament pulmonar de l'Hospital La Fe», com són Cirurgia Toràcica, Pneumologia, Unitat de Vigilància intensiva, Coordinació de trasplantaments, Rehabilitació, Radiodiagnòstic i Anatomia Patològica.

També ha subratllat que a estes xifres «se poden arribar gràcies a la solidaritat i donació altruista de la població valenciana, que en els últims anys han fet créixer les donacions de pulmó en el territori valencià».

La causa més freqüent d'un trasplantament pulmonar en persones adultes és la presència d'un emfisema o de diagnòstic d'Enfermertat Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC), una malaltia relacionada amb el consum de tabac. Esta classe de pacient correspon a un home d'una edat mitjana de 50 anys, excepte els pacients afectes de fibrosi quística, que són de menor edat.

Respecte a la supervivència, el responsable de Servici de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de la Fe ha assegurat que els factors que «més clarament incidixen en el pacient» són «l'edat del receptor i el diagnòstic pel que es va indicar el trasplantament». «La probabilitat de supervivència després del trasplantament pulmonar en adults en el primer any és del 82% i a cinc anys és del 66%», ha explicat.

L'Hospital La Fe és, actualment, un dels centres de tot l'Estat acreditats per a fer quasi qualsevol classe de trasplantament d'òrgans i teixits. Des de gener a octubre de 2019, l'hospital de La Fe ha fet 276 trasplantaments, d'ells 28 són trasplantaments de cor, 88 de fetge i 92 renals. Dels trasplantaments renals, 11 han sigut infantils, 6 combinats amb pàncrees, 2 amb fetge i 11 amb donació de viu.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"2.600 euros al mes per tastar marihuana" "El valencià Arturo Valls denuncia a la política de Vox, Rocio Monasterio"