València i Múrcia, entre les comunitats amb més mercuri en l'organisme de tota Europa

Tot i que les quantitats no són perjudicials per a la salut, són més altes de les que es recomanen
Leer en español
L'estudi s'ha realitzat a partir de mostres d'anàlisis de sang, d'orina i monyo | StopVIH

 

Els espanyols són dels europeus que més mercuri tenen en el seu organisme, cosa que ve provocada per l'alt consum de peix, segons ha pogut constatar un estudi de Toxicologia de la Universitat de Múrcia (UMU). A més, dins d'Espanya, una de les comunitats més afectades per este perillós metall seria València, segons fonts de la investigació.

 

El treball de biomonitorització humana s'ha emmarcat en el context d'un macroestudi que s'està realitzant en l'àmbit europeu per a estudiar la presència de diferents tòxics en l'organisme dels ciutadans europeus. Els resultats han evidenciat com els espanyols presenten nivells més alts dels recomanables de mercuri, per damunt de la resta d'estats de la UE. Els següents més afectats pel metall són França, Itàlia o Grècia.

 

Les comunitats autònomes del Mediterrani, les més afectades

El treball, a més, establix que els habitants de València, Catalunya, Balears, Andalusia i Múrcia són els qui més presència del metall tòxic tenen en l'organisme. Tot i eixa dada, la UMU ha assegurat que la posició d'una comunitat autònoma en el rànquing podria variar depenent del lloc a on s'ha obtingut la mostra: 1.900 anàlisis de sang, 1.700 d'orina i 600 de cabell de persones residents en tota Espanya.

 

Altres regions que mostren índexs elevats són Galícia o el País Basc, tot i que per davall de les comunitats mediterrànies espanyoles. La principal conclusió a la que ha arribat l'estudi és que estos alts nivells de mercuri estan directament relacionats amb el consum de peix.

 

El consum de peix és el que provoca un increment de mercuri en els nostres organismes | Arxiu

 

 

«No té efectes directes sobre la salut, però s'han de vigilar»

«La majoria de la població estudiada es troba dins dels valors de referència establits per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), fet que implica que la presència de mercuri en el seu organisme no té efectes directes sobre la salut, però sí que es tracten de nivells molt alts que s'han de vigilar», explica Miquel Motas, professor de Toxicologia de la UMU que ha participat en l'estudi.

 

El consum de tonyina i peix espasa és el que més incidència té en eixos alts índex de mercuri en els habitants del mediterrani. «No es tracta de que hàgem de deixar de menjar peix, sinó que s'ha de moderar el seu consum», apunta Motas. El mateix professor també ha apuntat que, la precaució més gran, l'han de tindre les dones embarassades i els xiquets.

 

El consum de peix espasa i la tonyina són les espècies que més incidixen en eixos alts índex de mercuri | Llotja de Vilanova

 

 

Recomanacions

Per a estos dos grups de persones de risc, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) recomana no prendre més d'un o dos pots de tonyina a la setmana. A més, el professor ha afegit que la resta de la població simplement ha de «tindre precaució i equilibrar el consum d'eixos peixos amb altres més menuts, ja que no presenten una presència de mercuri tan gran».

 

El mercuri és un element tòxic que ha arribat a la mar al llarg dels anys com a conseqüència de l'activitat humana, i s'ha escampat entre els peixos a través de la cadena alimentària. Este metall travessa les membranes cel·lulars i pot arribar a afectar el sistema nerviós adult.

 

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

Comentaris