Espanya i Portugal proposen un preu màxim del gas de 30 €/MWh

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat que ja hi ha un document previ a la proposta que presentaran a la CE

Espanya i Portugal ja tenen una proposta per a la Comissió Europea per a abaixar el preu de la llum. Després que els Vint-i-set acceptaren que tots dos països pogueren prendre mesures diferenciades per a combatre l’escalada de preus, els Governs ibèrics han consensuat la seua posició per a demanar a Brussel·les que aprove un topall del preu del gas que s’utilitza per a produir electricitat de 30 euros per megavat hora (MWh) de manera temporal per a aconseguir abaixar el preu de la llum.

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha confirmat que la proposta remesa a la Comissió Europea recull aqueix topall desitjat de 30 euros per MWh.

«Tenim una proposta conjunta amb Portugal i estem treballant amb la Comissió Europea. És un document previ», ha indicat la vicepresidenta des de Ponferrada. «No hem fet més que començar el treball amb la Comissió, així que jo demanaria tranquil·litat i paciència. Hem proposat el preu més barat del gas al qual entenem hauria de produir-se aqueix ajust, però és un dels elements tècnics de la proposta que hem de discutir amb la Comissió Europea».

Espanya i Portugal van arrancar la setmana passada dels socis de la UE un reconeixement a l’“excepció ibèrica” i el permís perquè tots dos països, que compten amb un mercat elèctric que en la pràctica opera de manera conjunta, adopten mesures especials per a abaixar els preus de la llum. Un tracte especial per ser una “illa energètica”, amb més renovables que la resta de la UE, però amb menys interconnexions internacionals amb el continent.

El pla de Madrid i Lisboa impliquen establir un límit màxim al preu del gas que s’utilitza per a produir electricitat. L’objectiu és aconseguir el preu de gas més baix possible, però que siga acceptable per la Comissió Europea per a evitar una gran distorsió en relació a la resta de països de la UE.

A més del topall de 30 euros per MWh al preu del gas en el mercat elèctric, Espanya i Portugal proposen un sistema de doble preu perquè l’electricitat que es venga a França a través de la interconnexió internacional es faça al preu normal que marcaria el preu sense el topall al gas per a evitar que es disparen les exportacions al país veí aprofitant la caiguda de la cotització a Espanya.

Així mateix, el pla ibèric contempla que la diferència entre el cost real de producció de les centrals de gas i el preu ajustat que marque el mercat gràcies al topall es carregue com una despesa més del sistema elèctric, i l’assumisquen la resta de les tecnologies de generació.

Per això, Espanya i Portugal pretenen aplicar un preu màxim només a les ofertes que poden presentar en el mercat elèctric les centrals de cicle combinat (les que cremen gas per a produir electricitat). En les últimes setmanes el preu del mercat del gas ha estat marcant màxims històrics impulsat per la invasió d’Ucraïna, i col·locant-se per damunt dels 210 euros per MWh.

ÚLTIMES NOTÍCIES