Un brot de listeriosi provoca 71 persones afectades i 46 ingressades en Andalusia

Afecta principalment a dones embarassades, xiquets acabats de nàixer, persones majors i individus amb el sistema immunitari dèbil
Augmenten els casos de persones afectades per listeriosi després de menjar carn entatxonada en Andalusia | Cedida

 

S'ha registrat un brot de listeriosi en diversos punts d'Andalusia en les últimes setmanes. Un total de 46 persones es troben ingressades en l'hospital per eixa malaltia, quatre d'elles en la unitat de Cures Intensives (UCI), i ja s'han confirmat 71 casos en tota la regió. 

Alerta sanitària en Andalusia per un brot de listeriosi

Segons la Conselleria de Salut i Famílies, tots els malalts hospitalitzats es troben en centres de Sevilla. Concretament, 27 en l'Hospital Universitari Virgen del Rocío, cinc en l'Hospital Universitari Virgen Macarena, cinc en l'Hospital Universitari Virgen de Valme, un en l'Hospital San Juan de Dios i huit en l'Hospital Nisa.

Quant als 71 casos registrats en tota la comunitat autònoma des que va començar el brot, 57 s'han detectat en Sevilla, huit en Huelva, i tres en Màlaga, Granada i Cadis, respectivament. Tots els casos diagnosticats estan rebent l'assistència sanitària que requerix la malaltia. 

L'alerta sanitària té la conseqüència de la retirada de la venda i el consum d'un producte de carn entatxonada, el causant més probable del brot. L'empresa que fabrica l'aliment, que ha mantingut una col·laboració estreta amb Salut Pública durant la investigació, ja ha comunicat als seus clients les mesures que es prendran.

Investigació des d'abans del 14 d'agost

El conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, va comparéixer davant els mitjans de comunicació en el Vírgen del Rocío al costat del subdirector de Protecció de Salut, Jesús Peinado, el dia 16 d'agost –el següent en l'activació de l'alerta sanitària i menys de 24 hores més tard que fora decretada– per a informar sobre l'estat de les persones ingressades i l'evolució del brot.

La Junta ha subratllat que «encara que la investigació sobre listèria estava en curs amb anterioritat, no va ser fins al dia 14 d'agost quan Salut i Famílies va tindre les evidències sòlides que van permetre associar sense dubte la causa dels brots a la carn entatxonada de l'empresa en qüestió». Per tant, ha remarcat que la Conselleria va fer pública l'alerta «en menys de 24 hores després d'obtindre les evidències definitives» i que, en cas d'haver-se decretat abans, podria haver incorregut en una «irresponsabilitat de conseqüències greus».

Afecta persones amb el sistema immunitari dèbil

La listeriosi és una infecció causada pel germen 'Listeria monocytogenes'. Les persones en general emmalaltixen amb listeriosi havent dinat aliments contaminats. La malaltia afecta principalment a dones embarassades, nounats –ja ha mort un xiquet acabat de nàixer–, persones majors i persones amb el sistema immunitari debilitat. És poc comú que persones en altres grups es fiquen malaltes amb una infecció per listeriosi.

Les persones amb listeriosi invasiva, generalment, presenten símptomes entre una i quatre setmanes després d'haver menjat aliments contaminats, fins i tot a voltes algunes persones presenten símptomes fins a 70 dies després. No obstant això, també hi ha casos en què els símptomes apareixen el mateix dia de l'exposició.

També pots llegir... 

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: Es destapen tots els motius de la mala relació de Letícia i les seues cunyades" "Les polèmiques vacacions secretes de la família reial"